ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Японії обмірковує мирний договір з Росією в разі передачі двох курильських островів

Йдеться про два менші острови Курильської гряди - Шикотан і Хабомаї.

Прем'єр-міністр Японії обмірковує мирний договір з Росією в разі передачі двох курильських островів
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе розглядає можливість укладення мирного договору з Росією, якщо Москва передасть Японії два з чотирьох спірних островів Курильської гряди. Про це повідомляє японське агентство "Кіодо" з посиланням на урядові джерела.

За словами співрозмовників агентства, прем'єр-міністр Японії готовий зосередитися на передачі менших островів Курильської гряди - Хабомаї та Шикотану. Як зазначають джерела, він розуміє: якщо Токіо наполягатиме на поверненні відразу чотирьох спірних островів, то це може не тільки завести в глухий кут у переговорах, а й скоротити шанси на отримання навіть двох островів - Хабомаї та Шикотану.

"Це нереально, - прокоментував можновладний урядовий чиновник, близький до Абе, можливість переконати Росію передати Японії всі чотири спірні острови. - Немає жодного способу, щоб Путін схвалив це".

Після оцінки громадської думки очікується, що прем'єр ухвалить остаточне рішення про те, чи повинна Японія укласти угоду з Росією на підставі забезпечення передачі двох менших островів.

Переговори сторін призначено на 22 січня, вони пройдуть у Москві.

Нагадаємо, в листопаді минулого року прем'єр-міністр Японії і президент Росії Володимир Путін домовилися активізувати переговори щодо мирного договору і спірних островів Курильської гряди на основі Спільної декларації 1956 року. Згідно з цим документом, Радянський Союз мав передати Японії острови Шикотан і Хабомаї після укладення післявоєнного мирного договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram