ГоловнаСвіт

Делегація США не поїде на економічний форум у Давосі через "шатдаун"

Також скасовано візит спікера Конгресу Ненсі Пелосі в Бельгію, Єгипет і Афганістан.

Делегація США не поїде на економічний форум у Давосі через "шатдаун"
Работа администрации США частично приостановлена с 22 декабря
Фото: EPA/UPG

Поїздку делегації США на Всесвітній економічний форум у Давосі скасовано у зв'язку з частковим припиненням роботи уряду США.

Про це повідомила прес-служба Білого дому, передає "Інтерфакс-Україна".

"Оскільки 800 тис. американських працівників не отримують зарплати і щоб команда президента могла допомагати в міру необхідності, президент Дональд Трамп скасував поїздку своєї делегації на Всесвітній економічний форум у Давосі, Швейцарія", - йдеться в заяві прес-секретаря Сари Сандерс.

Президент Трамп також відклав запланований візит спікера Конгресу Ненсі Пелосі в Бельгію, Єгипет і Афганістан. Про своє рішення Трамп повідомив Пелосі в офіційному листі, копію якого опубліковано на сторінці Білого дому у Twitter.

Делегацію, яка мала вирушити у Давос з 22 по 25 січня, очолив би міністр фінансів Стівен Мнучин, також в неї увійшли б держсекретар Майк Помпео, міністр торгівлі Вілбур Росс, торговий представник США Роберт Лайтхайзер і заступник голови адміністрації Кріс Лідделл.

Минулого тижня Трамп заявив, що відмовляється від поїздки на форум у Давосі через "шатдаун".

Як повідомляли, роботу адміністрації США частково призупинено з 22 грудня. "Шатдаун" почався через розбіжності між Трампом і представниками Демократичної партії в Конгресі з приводу будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Трамп відмовляється схвалити бюджет, якщо в ньому не буде враховано фінансування будівництва стіни. Зі свого боку демократи, які становлять більшість у Палаті представників, відхилили вимогу Трампа виділити $5,7 млрд на ці цілі.

Переговори, які відбувалися 10 січня, закінчилися невдачею - Трамп покинув зустріч, заявивши, що це "марна трата часу".

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон теж не поїде на економічний форум у Давос - через напружений графік. Зокрема, він планує відстежувати ситуацію в країні через протести "жовтих жилетів".

Від участі у форумі також відмовилася прем'єр Британії Тереза Мей - через Брекзит.

За даними Reuters, лише троє з лідерів країн "Великої сімки" планують прибути у Давос цього року: прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте.

Президент України Петро Порошенко також поїде на Всесвітній економічний форум. У Давосі він зустрінеться з членами Національної інвестиційної ради при президенті. 21-25 січня на форумі другий рік поспіль працюватиме Український дім.

Всесвітній економічний форум відбудеться наступного тижня - 22-25 січня. Офіційною темою цього року стане "Глобалізація 4.0: формування нової архітектури за часів четвертої промислової революції".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram