ГоловнаСвіт

Парламент Македонії проголосував за перейменування країни

Тих, хто утримався і проголосував проти, не було.

Парламент Македонії проголосував за перейменування країни
Парламент Македонии
Фото: Wikipedia

Парламент Македонії у п'ятницю, 11 січня, схвалив внесення поправок до Конституції, якими передбачено зміну назви країни з Республіки Македонія на Республіку Північна Македонія.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на місцеві ЗМІ.

"Поправки підтримав 81 депутат, або дві третини від загальної кількості парламентаріїв. Тих, хто утримався і проголосував проти, не було", - йдеться в повідомленні.

Ситуація навколо назви цієї колишньої югославської республіки перешкоджала зближенню Македонії з ЄС і НАТО, оскільки проти назви Республіка Македонія виступала Греція, одна з областей якої також має назву Македонія. У зв'язку з цим після розпаду Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії Македонія була прийнята в ООН під назвою Колишня Югославська Республіка Македонія, а на грецьких картах вона мала назву Скопія - за назвою столиці країни Скоп'є.

17 червня минулого року Греція і Македонія підписали в грецькому місті Преспесі угоду про перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія. Ці домовленості поклали край багаторічним суперечкам про назву Македонії і відкрили їй двері в НАТО і Євросоюз.

30 вересня в Македонії пройшов референдум з питання про затвердження угоди, однак був визнаний таким, що не відбувся через низьку явку виборців. Однак плебісцит мав рекомендаційний характер, і потім питання про перейменування країни та внесення відповідних поправок до Конституції було винесено на розгляд парламентарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram