ГоловнаСвіт

РФ закликала Японію визнати підсумки Другої світової війни "в повному обсязі"

Росія (як правонаступниця СРСР) і Японія не можуть підписати мирну угоду з 1945 року.

РФ закликала Японію визнати підсумки Другої світової війни "в повному обсязі"
Россия и Япония не могут подписать мирное соглашение с 1945 года.

Міністерство закордонних справ Росії назвало головну умову для врегулювання відносин з Японією.

Про це повідомляється на сайті МЗС РФ.

"Ключовою умовою для пошуку варіантів вирішення проблеми мирного договору має стати визнання Токіо підсумків Другої світової війни в повному обсязі, включаючи суверенітет РФ над південними Курильськими островами", - йдеться в повідомленні.

Ця заява зроблена напередодні візиту до Москви міністра закордонних справ Японії Таро Коно, який проведе переговори з Сергієм Лавровим. У МЗС РФ зазначають, що зустріч відбудеться "відповідно до домовленостей, досягнутих раніше між президентом РФ Володимиром Путіним та прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе".

Коно і Лавров обговорять "подальший графік політичного діалогу, перспективи розвитку торговельно-економічної та іншої практичної співпраці, взаємодію на міжнародній арені, а також актуальні теми глобального та регіонального порядку денного", йдеться в повідомленні МЗС РФ.

"Необхідно вивести двосторонні відносини на якісно новий рівень справжньої довіри і партнерства, зміцнити взаєморозуміння між народами Росії та Японії", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, Росія (як правонаступниця СРСР) і Японія не можуть підписати мирну угоду з 1945 року, коли завершилася Друга світова війна. Це пов'язано з територіальною суперечкою навколо південної Курильської гряди: мова йде про острови Ітуруп, Кунашир, Шікотане і Хабомаї. Росія зайняла ці острови за підсумками війни, а Японія вважає їх своїми і наполягає на їх поверненні.

Минулого року Путін запропонував Японії укласти мирний договір, про що він заявив на пленарному засіданні Східного економічного форуму. За рік до цього підписати договір закликав прем'єр Японії Абе. Виступаючи на сесії Східного економічного форуму, він назвав "ненормальною" ситуацію, коли дві країни досі не уклали мирний договір за підсумками Другої світової війни.

Водночас він наголосив, що Японія підпише мирний договір з РФ тільки після повернення чотирьох островів.

Минулого року на зустрічі в Сінгапурі Абе пообіцяв Путіну, що, якщо спірні острови будуть передані Японії відповідно до спільної декларації від 1956 року в результаті двосторонніх переговорів, то на них не будуть розміщені американські військові бази.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram