ГоловнаСвіт

Російський військовий супутник виявлення балістичних ракет згорів в атмосфері

Апарат "Космос-2430" призначався для відстеження ракетних стартів з континентальної частини США.

Російський військовий супутник виявлення балістичних ракет згорів в атмосфері
Старт ракеты-носителя "Молния-М" с космодрома Плесецк (архивное фото)
Фото: lenta.ru

Російський супутник "Космос-2430", який входив у систему раннього виявлення стартів балістичних ракет з континентальної частини США ("Око"), зійшов з орбіти і згорів в атмосфері.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Про те, що супутник "припинив своє існування 5 січня 2019 року", свідчить довідка на сайті N2YO.com, що надає в режимі реального часу дані РЛС спостереження за супутниками. Інтернет-ресурс використовує відомості Space Track, отримані US Space Surveillance Network - американською мережею станцій спостереження за космічним простором під керівництвом Космічного командування ВПС США.

У неділю, 6 січня, Radio New Zealand повідомило, що в небі над новозеландським островом Північний упродовж декількох хвилин можна було спостерігати яскраве сяйво. Як припустив професор Оклендського університету Річард Істер, імовірно, йшлося про "фрагменти російського військового супутника".

Фотографії об'єкта розміщували і користувачі соцмереж.

"Космос-2430" було виведено на орбіту ракетою-носієм "Блискавка-М" зі стартового майданчика №16 космодрому Плесецьк в Архангельській області в жовтні 2007 року. Його було прийнято на управління засобами Головного випробувального центру випробувань і управління космічними засобами імені Германа Титова.

За даними російських ЗМІ, зараз Росія формує новий космічний ешелон системи попередження про ракетний напад. Так, у листопаді 2015 року було запущено супутник "Тундра", здатний визначити ймовірний район ракетної поразки.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року Росія заявила про випробування "невразливої для ППО" ракети.

11 жовтня 2018 року з космодрому Байконур РФ невдало запустила ракету "Союз МС-10", яка повинна була доставити нових космонавтів (космонавт "Роскосмосу" Олексій Овчинін і астронавт НАСА Нік Хейг) на Міжнародну космічну станцію. Під час польоту ракети сталася аварія носія, після чого екіпаж у капсулі приземлився в степи Казахстану.

Наприкінці серпня на МКС виявили витік повітря. Екіпаж встановив, що її причиною стала мікротріщина у відсіку космічного корабля "Союз МС-09", що з'явилася під час складання. Спочатку причиною появи тріщини називали потрапляння метеорита, Але, як пізніше з'ясувалося, співробітник, який допустив недбалість при складанні, швидше за все, заліпив тріщину клеєм, тому її не виявили під час перевірки корабля перед запуском, і вона не давала про себе знати перші два місяці орбітального польоту. В "Роскосмосі" заявили, що "Союз" могли пошкодити американці.

У 2013 році російська ракета "Протон-М" упала під час старту через встановлення датчиків догори ногами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram