ГоловнаСвіт

У Німеччині затримали і відпустили підозрюваного в публікації особистих даних політиків (оновлено)

Хакером виявився 20-річний житель федеральної землі Гессен.

У Німеччині затримали і відпустили підозрюваного в публікації особистих даних політиків (оновлено)
Фото: EPA/UPG

У Німеччині затримали підозрюваного в публікації особистих даних політиків. Це 20-річний чоловік з федеральної землі Гессен, пише "Німецька хвиля" з посиланням на Федеральне відомство з кримінальних справ (BKA).

Затриманий уже дав свідчення в повному обсязі, повідомило агентство dpa з посиланням на джерела в силових структурах.

Підозрюваного затримали ще 6 січня. Наступного дня надійшли повідомлення, що правоохоронні органи провели обшук у квартирі 19-річного програміста в місті Хайльбронн і вилучили технічне обладнання.

На допиті програміст показав, що вже давно підтримує контакт з хакером, на якого покладають відповідальність за крадіжку і оприлюднення в інтернеті приватних даних німецьких політиків та інших відомих осіб, включаючи номери їхніх мобільних телефонів і адреси електронної пошти.

Про масовий витік даних німецьких політиків стало відомо 4 січня.

У мережу потрапила інформація з кредитних карток, номери телефонів, адреси, паспорти, рахунки, листи, запрошення, заявки на відвідування партз'їздів і навіть зміст чатів. Витік зачепив усі партії, представлені в Бундестазі, крім проросійської правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" (АДН). Постраждали парламентарії з блоку ХДС/ХСС, Соціал-демократичної партії Німеччини, партії "Союз-90"/"зелені", Лівої партії та Вільної демократичної партії Німеччини.

Оновлення. Після допиту поліція відпустила підозрюваного в хакеркой атаці. Мотиви чоловіка на цей момент невідомі, поліція не виявила у нього ніяких радикальних матеріалів. Сам юнак заявив, що викладав дані людей, висловлювання яких його «дратували». Діяв він, ймовірно, один, без спільників, повідомляє CNN.

Розслідування також не виявило причетності до витоку даних ніяких третіх осіб.

"Хлопець ще вчиться в школі, живе з батьками. З огляду на те, що раніше він не скоював протиправних дій і відсутні передумови до того, що він може втекти, його відпустили", - сказав на підсумковому брифінгу представник Центрального управління боротьби з кіберзлочинністю Генеральної прокуратури країни Георг Унгефук. За його словами, хлопцю загрожує покарання виховного характеру, хоча за подібний злочин дорослий може отримати до 3 років в'язниці або грошовий штраф.

Унгефук додав, що у слідчих, які допитували "хакера", склалося враження, що він не до кінця усвідомлював тяжкість проступку і його наслідки, сприймаючи це скоріше як "велику комп'ютерну гру".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram