ГоловнаСвіт

У російському уряді заявили про втрату довіри до Білорусі

"Ви наш сусід, наш союзник, але останнім часом довіру втрачено".

У російському уряді заявили про втрату довіри до Білорусі
Фото: EPA/UPG

Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов заявив про втрату довіри РФ до Білорусі.

За його словами, це пов'язано з порушенням митного режиму Білорусі та Росії, зокрема ввезенням санкційних і підакцизних товарів на територію РФ.

"Ми говоримо, що ви наш сусід, наш союзник, але останнім часом довіру втрачено. Всі ці розчинники, санкціонка йде до нас, підакцизні товари - сигарети, наші ринки заповнюють", - цитує Сілуанова агентство ТАСС.

За його словами, Білорусь не повністю виконує умови союзного договору 1999 року, який передбачав створення єдиної податкової, митної, грошово-кредитної, акцизної, економічної політики. "Все це елементи нашого союзного договору від 1999 року, там все це прописано, але не виконується", - сказав він. Як приклад він навів відсутність досі єдиної валюти двох країн.

Він також заявив, що Росія готова надати білоруським нафтопереробним заводам субсидію тільки у разі виконання взятих зобов'язань у рамках союзної держави і більш повної інтеграції економік двох країн.

"Податковий маневр - наша внутрішня справа, якщо ви хочете, щоб ми створювали такі самі умови для ваших нафтопереробників, як у нас, давайте, щоб це рухалося однаково вигідно. Давайте акцизну політику об'єднаємо. У нас є недовіра до роботи ваших митників - нехай і наші митники там працюють, налагодимо обмін даними", - сказав Сілуанов.

За його словами, Білорусь просить Росію субсидувати їх НПЗ у розмірі $2 млрд на рік, але Росія наразі не готова на такі витрати, зокрема через велику кількість власних проектів всередині країни, необхідність реалізовувати національні проекти.

"Це величезні гроші, така вартість інтеграції, але, звичайно ж, ми готові платити, але хотіли б бачити зустрічні кроки, ми повинні розуміти, за що ми маємо таку субсидію давати нашому партнеру, найкращому сусіду, дуже близькому. В умовах наших потреб, нацпроектів, обмежень, запозичень", - наголосив російський міністр.

Зараз у Москві на переговорах з президентом РФ Володимиром Путіним перебуває білоруський лідер Олександр Лукашенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram