ГоловнаСвіт

В архіві КДБ знайшли картку на ім'я предстоятеля Латвійської православної церкви

Кудряшова завербували під псевдонімом "Читач" у січні 1982 року.

В архіві КДБ знайшли картку на ім'я предстоятеля Латвійської православної церкви
Фото: Радио Свобода

В оприлюдненому 20 грудня на сайті Національного архіву Латвії агентурній картотеці КДБ Латвійської РСР знайшли агентурну картку на ім'я Олександра Івановича Кудряшова 1939 року народження.

Дані, наявні в картці, повністю збігаються з біографічними даними предстоятеля Латвійської православної церкви, яка є в складі Московського патріархату - митрополита Ризького і всієї Латвії Олександра (в миру Кудряшова), повідомляє Радіо Свобода.

Як зазначено в картці, Кудряшова завербували в агенти КДБ під псевдонімом "Читач" в січні 1982 року. Зазначено, що його завербував співробітник 5 відділу КДБ Латвійської РСР, займався боротьбою з ідеологічними диверсіями. У картці вказано рід його занять: "священик православної церкви". Чинний митрополит Олександр отримав сан диякона 1982 року.

У картотеці є картка і на ім'я іншого діяча Російської православної церкви. Дані Івана Миролюбова під псевдонімом "Анатолій" збігаються з даними протоієрея, співробітника Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, секретаря Синодальної комісії з старообрядництва і єдиновірства. Миролюбов родом з Риги.

У Московському патріархаті Латвійської церкви поки не коментують цю інформацію. У картках немає деталей щодо того, якою саме діяльністю займалися агенти і чи дійсно вони співпрацювали з КДБ після ймовірного вербування.

Всього в картотеці 10 612 карток. Зокрема, в ній знайшлися картки на ім'я колишнього капітана збірної СРСР з баскетболу Валдіса Валтерса, колишнього мера міста Даугавпілс Ріхарда Еігімса, художника Майї Табака і в минулому найбагатшої людини Латвії Александра Лавента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram