ГоловнаСвіт

Посол США: Москва направить мільярди євро від "Північного потоку" на дестабілізацію зовнішньої політики

США закликали Німеччину відмовитися від проекту.

Посол США: Москва направить мільярди євро від "Північного потоку" на дестабілізацію зовнішньої політики
Фото: vedomosti.ru

Посол США в Німеччині Річард Гренелл закликав уряд Німеччини припинити підтримувати будівництво газопроводу "Північний потік-2".

Про це він написав у авторській колонці для газети Rheinische Post, передає Deutsche Welle.

Гренелл назвав проект "безцеремонною спробою російського уряду посилити утиски європейських союзників і партнерів у плані енергопостачання". Він також підкреслив, що РФ "продовжує свою кампанію підриву суверенітету і територіальної цілісності України".

Дипломат заявив, що газопровід дозволить Росії посилити вплив на Європу. На його думку, Москва спрямує отримані мільярди євро на "дестабілізаційну зовнішню політику і підтримку на східному фланзі НАТО своєї поведінки", в якій "зростає агресивність".

У червні президент США Дональд Трамп назвав Німеччину "заручницею" Росії. За його словами, країна "розраховує на захист від Росії, але при цьому укладає великі нафтогазові угоди з Москвою і платить їй щорічно мільярди доларів".

Тим часом міністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр заявив, що не має наміру поступатися і відмовлятися від будівництва "Північного потоку-2". При цьому він підкреслив, що прокладання газопроводу можливе, якщо при цьому збережеться транзит газу через територію України після 2019 року.

Нагадаємо, 12 грудня Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2". Цей проект посилює залежність ЄС від постачання російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить енергетичній політиці Євросоюзу.

США підтримали резолюцію і закликали Німеччину прислухатися до побоювань сусідів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram