ГоловнаСвіт

Сорос став людиною року за версією Financial Times

Філантроп став символом ліберальної демократії в розпал популізму.

Сорос став людиною року за версією Financial Times
Фото: Niccolò Caranti/ Wikimedia Commons.

Британська газета Financial Times назвала відомого інвестора і філантропа Джорджа Сороса людиною року.

Видання стверджує, що у 2018 році, в розпал популістських тенденцій у політиці, Сорос став символом ліберальної демократії і відкритості суспільства.

Зазвичай вибір FT відображає досягнення людини, цього разу також враховувалися і ті цінності, які представляє Сорос: права людини, відкритість, свобода ЗМІ, з одного боку, боротьба з авторитарними режимами, расизмом і нетерпимістю - з іншого. Financial Times прямо протиставляє його цінності тим, які нібито сповідують президент РФ Володимир Путін і президент США Дональд Трамп.

Сорос народився в Угорщині, покинув країну в 17 років, закінчив Лондонську школу економіки, паралельно працюючи носієм і офіціантом, пізніше переїхав до США. У 1950-ті роки він створив фонд Quantum і став одним з найуспішніших спекулятивних гравців в історії.

Благодійну діяльність Дж.Сорос почав у 1979 році в ПАР. У 1984 році створив фонд в Угорщині для підтримки університетів і бібліотек Open Society Foundations. До 2018 року Дж.Сорос передав фонду $18 млрд сімейних коштів. У Росії діяльність його фонду визнана небажаною.

Цього року в Угорщині розгорнулася кампанія "Стоп Сорос". У травні його фонд Open Society Foundations був змушений перенести представництво з Угорщини на територію ФРН. На початку грудня Центрально-Європейський університет, заснований за участю Дж. Сороса та акредитований у США й Угорщині, підтвердив переїзд з Будапешта до Відня у зв'язку з тиском угорської влади.

За даними журналу Forbes, статки Дж. Сороса на 19 грудня оцінювали у $8,3 млрд, він займав 60-у сходинку в списку 400 найбагатших американців і був 190-м серед мільярдерів світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram