ГоловнаСвіт

Сенат США поклав провину за вбивство журналіста Хашоггі на саудівського кронпринца

Сенатори демонстративно підтримали резолюцію із звинуваченнями.

Сенат США поклав провину за вбивство журналіста Хашоггі на саудівського кронпринца
Наследный принц Саудовской Аравии Мухаммад ибн Салман
Фото: EPA/UPG

Сенат США, де більшість становлять члени Республіканської партії президента Дональда Трампа, демонстративно прийняв резолюцію, в якій поклав відповідальність за вбивство журналіста Джамаля Хашоггі на спадкового принца Саудівської Аравії Мохаммеда бен Сальмана.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

В іншій резолюції сенатори закликали США припинити підтримувати втручання Саудівської Аравії в громадянську війну в Ємені. США діляться із саудівським королівством розвідувальною інформацією і навчають саудівських пілотів.

Зазначають, що це перший випадок, коли Сенат кидає виклик Трампу у сфері зовнішньої політики. Президент США, як відомо, ставить під питання причетність принца Сальмана до вбивства Хашоггі, незважаючи на те, що ЦРУ з "середньої до високого ступеня ймовірності" вважає, що саме він наказав вбити цього журналіста на території саудівського консульства в турецькому Стамбулі.

Трамп не бажає відмовлятися від тісного партнерства з Саудівською Аравією, аргументуючи це вигодою, яку отримує американська оборонна промисловість. Адміністрація Трампа також сформувала з Ер-Ріядом спільний фронт проти Ірану, який у громадянській війні в Ємені підтримує шиїтських повстанців-хуситів.

Прийнята Сенатом резолюція тепер піде в Палату представників, яка розгляне цей документ щонайшвидше в січні. Крім того, Трамп може накласти вето на цю резолюцію, тому прийняття Сенатом цього документа має радше символічне значення.

Нагадаємо, що 59-річний оглядач американської газети The Washington Post Джамаль Хашоггі, який мешкав у США, зник 2 жовтня після того, як увійшов у консульство Саудівської Аравії в Стамбулі, щоб оформити документи для одруження.

Турецька влада заявила, що журналіста катували й убили в консульстві. Місцева генпрокуратура за підсумками розслідування дійшла висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства. Його задушили відразу після того, як він увійшов у будівлю дипмісії. Після вбивства тіло журналіста розчленували і знищили.

Саудівська влада відкидала звинувачення і стверджувала, що журналіст покинув будівлю через чорний хід і що його вихід просто не потрапив на камери відеоспостереження. Однак пізніше під сильним тиском світової спільноти Саудівська Аравія визнала, що Хашоггі вбито.

США ввели санкції проти 17 громадян Саудівської Аравії у зв'язку з убивством Хашоггі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram