ГоловнаСвіт

У Страсбурзі відбулася стрілянина на різдвяному ярмарку (оновлено о 23:47)

Загинули двоє людей, поранення отримали одинадцять.

У Страсбурзі у вівторок сталася стрілянина біля різдвяного ярмарку, що є одним з важливих туристичних визначних пам'яток міста.

Одразу після випадку агентство Reuters повідомило про одного загиблого і трьох поранених, але пізніше кількість жертв нападу зросла. За останніми даними поліції, вбито трьох людей, ще 12 серйозно поранено.

Фото: EPA/UPG

У бесіді з Бі-бі-сі очевидець подій на ім'я Пітер Фрітц розповів, що перший загиблий - очевидно, турист з Таїланду. Перехожі намагалися надати йому допомогу на місці, але спроби виявилися безрезультатними.

"Одразу після восьмої вечора пролунали два одиночні постріли, і люди побігли геть від цього місця, - розповів Фрітц. - Я зайшов за ріг і побачив на мосту лежачого чоловіка з двома пораненнями в голову. Ми намагалися повернути його до життя і віднесли його в ресторан, де протягом 45 хвилин робили йому штучне дихання".

У Страсбург виїхав міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер.

Стрільця поки що не затримали. Міністерство внутрішніх справ Франції повідомило, що особу стрільця встановлено і що він раніше був відомий владі, оскільки вже мав проблеми з законом.

Оновлення 23:47: За попередньою інформацією французьких правоохоронців, стрілець був один. Зараз організовано операцію для його затримання. Згідно з деякими даними, він уже покинув центр міста, проте офіційних підтверджень цього немає. Подію вже кваліфікували як теракт. Про те, хто може бути причетним до стрілянини, поки що не повідомляють.

Оновлення 00:08: МЗС України закликало громадян України, які перебувають у Страсбурзі, до обережності у зв'язку зі стріляниною в центрі міста. "Просимо повідомити своїм рідним або знайомим, що ви в безпеці", - написав заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич на своїй сторінці у Твіттері.

Він також опублікував телефони "гарячих ліній" у Страсбурзі і Парижі: +33 7 58 35 34 68, +33 1 42 19 96 96.

Оновлення 00:26: Один з поранених - військовослужбовець, який здійснював патрулювання в рамках операції "Sentinelle".

Поліція ідентифікувала стрільця. Зараз повідомляють, що йому 29 років і його зараховано до категорії S (особа, яка перебуває під наглядом або в розшуку). Поліція вважає, що заблокувала його в одному з будинків у районі Страсбурга - Neudorf. Залучено вертоліт. На стрільця тиснуть, аби він здався, і готується штурм.

Оновлення 00:36: За даними ЗМІ, підозрюваний - 29-річний чоловік з Гоберга (район Кенігсгоффен у Страсбурзі) Шаріф Шекат 1989 р.н. (імовірно, алжирського походження). 2011 року його засудили до двох років в'язниці, у тому числі до шести місяців за напад із застосуванням зброї (осколок пляшки).

Офіційної інформації про особу підозрюваного поки що не надано.

Сьогодні ввечері цей чоловік хотів поранити 16-річного підлітка, вдаривши його осколком пляшки під час бійки в торговому центрі "Les Halles" у Страсбурзі.

Оновлення 00:50: Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що на момент стрілянини перебував за 200 м від місця події на офіційній вечері. "Але наша спецслужба спрацювала швидко - і разом з французькими колегами нас евакуювали".

За його словами, в центрі міста поліція, армія, вертольоти і все перекрито. "Загалом, Страсбург щороку очікує такої атаки, тому що тут відомий Різдвяний ярмарок", - написав він.

Оновлення 1:24: За інформацією префектури, перекрито рух на дорогах А35 на північ і на південь, RN4 у напрямку м. Кель (Німеччина). Поліція просить уникати подорожей у цьому напрямку.

Оновлення 1:40: МВС Франції створило кризовий центр, повідомляє телеканал BFM TV. Там присутні президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Едуард Філіп, інші міністри.

Голова МВС Крістоф Кастанер прибув до Страсбурга з прокурором Французької Республіки.

Оновлення 2:54: Стрілець викинув водія з таксі і втік. Водій таксі підтвердив, що нападник поранений, передає FranceInfo з посиланням на джерело в поліції.

Оновлення 3:30: На брифінгу глави МВС озвучено наслідки: вбито 3, поранено 12 людей. Пошуки стрільця тривають: на його упіймання кинуто 350 осіб правоохоронців, а також до пошуку залучено 2 вертольоти. Посилено контроль на кордонах країни і в місцях різдвяних заходів. У країні заборонили маніфестації.

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, що у 2015-2016 роках у Франції сталося кілька великих терористичних актів, організованих "Ісламською державою", в яких загинули понад 200 осіб.

13 листопада 2015 року терористи атакували Париж, влаштувавши вибухи біля стадіону "Стад де Франс", розстріли в ресторанах і концертному залі "Батаклан".

14 липня 2016 року терорист ІДІЛ на вантажівці врізався в натовп людей на набережній у Ніцці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram