ГоловнаСвіт

У Петербурзі провели акцію проти російської агресії щодо України

Учасники пікетів зажадали звільнити й повернути на батьківщину українських моряків.

У російському Петербурзі відбулися пікети проти військової агресії РФ щодо України. Щоб постояти з плакатами, зробленими по слідах інциденту в Керченській протоці, на Невський проспект прийшло близько 50 чоловік, передає Радіо Свобода.

Фото: facebook.com/vladimir.shipitcyn

Організатор пікетів, активістка петербурзької демократичної організації "Солідарність" Ольга Смирнова вважає, що захоплення українських моряків - це чергова спроба Росії збільшити зону окупації українських територій.

Учасники пікетів зажадали звільнити й повернути на батьківщину українських моряків, повернути Україні її захоплене майно, припинити морську блокаду портів України в Азовському морі та покарати винних у захопленні українських кораблів.

Фото: facebook.com/vladimir.shipitcyn

Учасники протестної акції вважають, що українським морякам повинен бути привласнений статус "військовополонених", але їх судять як цивільних осіб, які вчинили кримінальний злочин. Активісти висловлювали обурення і діями російських військових, які відкрили вогонь по іноземним судам, що не представляв загрозу Росії.

Під час пікетування одна агресивна жінка напала на активіста і порвала плакат. З міркувань безпеки активісти не розтягувалися по Невському проспекту, а змінювали одне одного з різними плакатами. У пікетах брали участь активісти "Солідарності", "Яблука", "Безстрокового протесту" й інших партій і рухів. Замість години пікети тривали близько трьох годин.

Фото: facebook.com/vladimir.shipitcyn

Фото: facebook.com/vladimir.shipitcyn

Фото: facebook.com/vladimir.shipitcyn

Фото: facebook.com/vladimir.shipitcyn

Фото: facebook.com/vladimir.shipitcyn

Нагадаємо, 25 листопада в Керченській протоці російські прикордонні кораблі атакували й захопили два українські катери і буксир. Усі 24 моряки, що перебували на суднах, потрапили в полон.

27-28 листопада окупаційний суд Сімферополя заарештував усіх полонених українців до 25 січня 2019 року. Їх звинувачують у незаконному перетині російського кордону. Увечері 29 листопада моряків почали вивозити із СІЗО Сімферополя до Москви. У "Лефортово" українських моряків помістили в карантинні одиночні камери.

Міжнародна спільнота вимагає від Росії відпустити українські кораблі разом з екіпажами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram