ГоловнаСвіт

Польща і Данія підписали угоду про газопровід у Балтійському морі

Baltic Pipe повинен почати прокачувати газ до Польщі, коли завершиться контракт з російським "Газпромом".

Польща і Данія підписали угоду про газопровід у Балтійському морі
Фото: EPA/UPG

Польща і Данія домовилися прокласти газопровід Baltic Pipe по дну Балтійського моря довжиною 900 кілометрів, який повинен почати постачання норвезького газу в Польщу в 2022 році.

Як повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький в Twitter, відповідну угоду було підписано 30 листопада, пише "Немецкая волна".

"Сьогодні нам вдалося зробити квантовий стрибок в сторону безпеки і незалежності польського енергетичного сектора. Було прийнято інвестиційне рішення про створення стратегічного газопроводу Baltic Pipe, який дозволить імпортувати газ з норвезького шельфу через Данію", - заявив Моравєцький.

Згідно з планом, Baltic Pipe повинен почати прокачувати газ до Польщі, коли завершиться контракт з російським "Газпромом".

Польський газовий оператор GAZ-SYSTEM SA і датський Danish Energinet SOV оголосили, що вони розробили угоду щодо газопроводу, яка передбачає його запровадження в експлуатацію до 1 жовтня 2022 року.

Потужність газопроводу повинна становити до 10 млрд кубічних метрів газу на рік.

Проект отримає фінансову підтримку ЄС на суму 51,4 млн євро з Європейського механізму підключення (CEF). Загальні витрати на будівництво газопроводу не розкриваються.

Раніше Польща підписала угоду про постачання зрідженого природного газу з США, прагнучи послабити залежність від російського газу в умовах напруженості з Москвою. Крім того Польща розглядає можливість імпорту палива з Норвегії та Катару.

Нагадаємо, Польща активно виступає проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" і вважає, що він несе загрози енергобезпеці Європи.

"Північний потік-2 "- проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Nord Stream 2 вже отримав повні комплекти дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу в Німеччині, Фінляндії та Швеції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram