ГоловнаСвіт

Захоплення українських моряків показало, що Москві довіряти не можна, - голова Пентагону

"Між РФ і Україною існує договір, який у цьому випадку порушила російська сторона".

Захоплення українських моряків показало, що Москві довіряти не можна, - голова Пентагону
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони США Джеймс Меттіс вважає, що захоплення російськими прикордонниками українських військових кораблів у Чорному морі порушило домовленості між країнами і показало, що Москві довіряти не можна.

Про це повідомляє Reuters.

Відповідаючи на питання, як він оцінює інцидент у Керченській протоці, в результаті якого Росія захопила три українські військові кораблі і 24 моряків, Меттіс назвав його "кричущим порушенням міжнародного права".

Він нагадав, що між Росією й Україною існує договір, який у цьому випадку порушила російська сторона.

"Коли ви знаєте, що існує договір між двома країнами... це просто показує, що зараз не можна розраховувати на те, що Росія може тримати своє слово", - сказав Меттіс журналістам.

Нагадаємо, відповідно до ст. 17, 38 Конвенції ООН з морського права і ст. 2 Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства в Керченській протоці й Азовському морі і можуть здійснювати прохід через Керченську протоку в будь-який час за умови дотримання безпеки.

25 листопада Росія заблокувала прохід Керченською протокою українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Потім російські прикордонники обстріляли і захопили ці судна разом з екіпажами (24 людини). Троє моряків отримали поранення, їх доправили в лікарню окупованої Керчі.

27-28 листопада суд Сімферополя заарештував полонених українців - до 25 січня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram