ГоловнаСвіт

Константинополь розпустив Архієпископство православних російських церков у Західній Європі (оновлено)

Таким чином було скасовано Патріарший Томос 1999 року.

Константинополь розпустив Архієпископство православних російських церков у Західній Європі (оновлено)
глава Константинопольской церкви патриарх Варфоломей
Фото: EPA/UPG

Вселенський Патріархат вирішив розпустити архієпископство Російської православної церкви в Західній Європі.

Відповідне рішення прийняв Священний Синод Вселенського Патріархату на Фанарі, передає Оrthodoxie.

Відзначається, що таким чином було скасовано Патріарший томос 1999 року.

22 січня 1971 року Константинопольський патріархат відновив свою юрисдикцію над парафіями колишнього російського Західноєвропейського екзархату, перетворивши його на Російську православну архієпископію Західної Європи.

19 червня 1999 року томосом Константинопольського патріарха Варфоломія I підтверджувалося перебування архієпископії під омофором Константинопольського патріарха і відновлювався її статус екзархату.

Оновлення. LB.ua спочатку неправильно вказав, що ця структура входить у РПЦ. Насправді рішення Константинополя не стосується Московського патріархату.

Ця православна єпархія була створена у складі Константинопольського патріархату на основі парафій, сформованих біженцями з Росії після Жовтневої революції і громадянської війни.

Оновлення 22:10. В офіційному релізі вказано, що рішення про скасування Патріаршого Томосу 1999 року спрямоване на подальше зміцнення зв'язків парафій руської традиції з материнською Церквою Константинопольського Патріархату.

"Вселенський Патріархат вирішив об'єднати і з'єднати парафії з різними Святими містами Вселенського Патріархату в тих країнах, де вони розташовані. Наша материнська церква буде і надалі забезпечувати і гарантувати збереження їх літургійної і духовної традиції. Синівський зв'язок з Константинопольським престолом буде навіть тіснішим, оскільки останній хоче продовжувати проявляти свою пастирську милість і свою апостольську турботу про народ Божий, за який він несе відповідальність", - йдеться в комюніке.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передачею канонічної території України. Рішення Синоду відкривають дорогу для надання томосу про автокефалію після Об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ МП.

15 жовтня Синод РПЦ у Мінську заявив про цілковите розірвання відносин із Вселенським патріархатом. Це рішення означає, що священики РПЦ не зможуть здійснювати спільні богослужіння з представниками Вселенського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Вселенського патріархату.

У РПЦ назвали Варфоломія розкольником, а также запропонували усунути його і відкрити парафії в Туреччині. Таким чином, РПЦ виконала свою погрозу розриву з Константинополем у разі надання автокефалії українській церкви. Слідом про припинення відносин заявила також і Російська закордонна церква.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram