ГоловнаСвіт

В Європі немає нових американських ракет, а нові російські ракети - є, - генсек НАТО

Столтенберг закликав Росію виконувати Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

В Європі немає нових американських ракет, а нові російські ракети - є, - генсек НАТО
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив з коментарями для преси перед зустріччю міністрів оборони Євросоюзу.

Він відзначив високий рівень співпраці НАТО та ЄС і вкотре закликав Росію виконувати Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності від 1987 року, повідомляє Голос Америки.

"Росія роками створювала, тестувала і розміщувала нові ракети, 9М729. Ці ракети є мобільними, їх важко виявити, вони мають ядерні потужності", - зазначив генсек НАТО.

Столтенберг також наголосив, що "США повністю виконують положення Договору, в Європі немає нових американських ракет, зате нові російські ракети в Європі присутні".

"Тому ми повинні закликати Росію, щоб вона гарантувала повне і прозоре виконання Договору про ліквідацію ракет. Ми не хочемо нової гонки озброєнь, Договір про ліквідацію ракет десятками років відгравав основну у гарантуванні безпеки", - зазначив Столтенберг.

Нагадаємо, 20 жовтня американський лідер Дональд Трамп заявив, що США вийдуть з угоди про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності з Росією. За його словами, таке рішення пов'язане з недотриманням ДРСМД з боку РФ. Своєю чергою Росія звинуватила США в "зламі" ракетного договору і прагненні створити однополярний світ.

Договір РСМД був підписаний в 1987 році і не дозволяє США і РФ мати балістичні ракети наземного базування і крилаті ракети з дальністю дії від 500 до 5,5 тисячі кілометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram