ГоловнаСвіт

Рейтинг Макрона оновив антирекорд

Падіння довіри до Макрона відзначено у середніх і нижчих верствах населення.

Рейтинг Макрона оновив антирекорд
Фото: EPA/UPG

Рейтинг президента Франції Еммануеля Макрона знизився за останні 30 днів на 4% і перебуває на рекордно низькій для нього позначці в 25%. На це вказує опитування громадської думки, проведене службою Ifop і опубліковане в неділю щотижневою газетою Le Journal du Dimanche.

Лише 4% опитаних сказали, що "дуже задоволені" діяльністю Макрона. Про те, що вони "швидше задоволені, ніж незадоволені", заявив ще 21% респондентів. У той же час показник тих, хто "скоріше незадоволений, ніж задоволений", перебуває на рівні 34%, а тих, хто "дуже незадоволений", - 39%. При цьому 2% опитаних не висловили своєї думки.

Опитування виявило, що французи надають більше довіри Макрону, ніж його попередникові на президентському посту Франсуа Олланду, показник якого в аналогічний період перебування при владі дорівнював 20%. У той же час Макрон поступається Ніколя Саркозі, популярність якого перебувала на позначці 44%.

Le Journal du Dimanche, аналізуючи результати опитування, підкреслює, що "явно не виправдалися надії Макрона на те, що його популярність підвищиться завдяки спілкуванню з населенням під час тижневої поїздки східними і північними районами країни для відзначення 100-річчя закінчення Першої світової війни".

Видання пише, що найбільшою мірою падіння довіри до Макрона відзначено у середніх і нижчих верств населення - власників невеликих підприємств і магазинів та робітників. Значне погіршення ставлення відзначено також у віковій групі молодших 34 років і у працівників державних і громадських служб. У партійному середовищі на підтримку президента виступають в основному прихильники правлячої партії "Республіка на марші" (84%), тоді як у правоцентристів з партії "Республіканці" показник знизився на 9% до 18%.

Опитування проведене через інтернет з 9 по 17 листопада на основі репрезентативної вибірки в 1957 осіб у віковій групі з 18 років. Ступінь можливої помилки знаходиться в межах від 1% до 2,2%.

Нагадаємо, вчора у всій Франції почалися протести проти підвищення цін на паливо. Число  постраждалих серед демонстрантів перевищило 100 осіб, ще 58 осіб затримано. Одна людина загинула.

Раніше рекордно низький рейтинг Макрона фіксували в серпні. Тоді він становив 40%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram