ГоловнаСвіт

У Таджикистані запустили ГЕС, гребля якої стане найвищою в світі

Будівництво сягає позначки 75 метрів із запланованих 335.

У Таджикистані запустили ГЕС, гребля якої стане найвищою в світі
Фото: Asia-Plus

У Таджикистані в п'ятницю запустили перший агрегат Рогунської ГЕС, гребля якої стане найвищою в світі - 335 метрів. Поки що вона побудована тільки на 75 метрів, але цього достатньо, щоб забезпечити нормальну роботу турбіни. В утвореному водосховищі міститься 214 млн кубометрів води.

Будівництво кам'яно-насипної греблі, яке веде італійська Salini Impregilo, буде завершено до 2026 року, повідомляє "Радіо Озоді". Резервуар Рогунської ГЕС заповниться ще через сім років.

Будівництво Рогунської ГЕС стартувало 1976 року за часів Радянського Союзу, але після його розпаду та початку громадянської війни в Таджикистані будівельні роботи припинили. Відновилося будівництво ГЕС у 2007 році, а 29 жовтня 2016-го було перекрито русло річки Вахш, що поклало початок будівництва греблі Рогуна.

На об'єкті, крім італійської компанії, в цей час працюють понад 50 компаній-субпідрядників з Ірану, Росії, Китаю, Німеччини й України (в тому числі "Дніпро-Спецгідроенергомонтаж" і "Електроважмаш"). Велика частина з них має досвід роботи в гідробудівництві і раніше брала участь у зведенні Нурекської та інших таджикистанських ГЕС. З 2008 року на реалізацію проекту будівництва Рогунської ГЕС витрачено близько 15 мільярдів сомоні (близько $1,6 млрд).

Запуск другого агрегату Рогунської ГЕС відбудеться в квітні 2019 року. Всього планують встановити шість турбін загальною потужністю 3600 МВт. Це буде найпотужніша ГЕС у Середній Азії. Будівництво називають "будовою століття" для Таджикистану.

Нагадаємо, нині найвища дамба - у китайської ГЕС Цзіньпін-1. Висота споруди - 305 м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram