ГоловнаСвіт

У Британії у неонацистів знайшли форми для випічки у вигляді свастики

Пару, яка назвала сина на честь Гітлера, засуджено за звинуваченням у членстві в терористичній організації.

У Британії 22-річний Адам Томас і 38-річна Клаудія Патас з Бенбері, а також 27-річний Даніел Богунович з Лестера були засуджені за звинуваченням у членстві в праворадикальній організації "Національна дія" (National Action), яка визнана терористичною.

Фото: ВВС

Під час судового засідання серед іншого стало відомо, що Томас і Патас назвали свого сина Адольфом - на честь лідера Третього рейху. Також присяжні змогли ознайомитися з фотографіями, на яких Томас, будучи одягненим у робу Ку-Клукс-Клану, заколисує свою дитину, пише ВВС.

Організація "Національна дія", до складу якої входили підсудні, була заборонена в Британії в 2016 році - після того, як її представники схвально висловилися про вбивство депутата від Лейбористської партії Хелен Джоан Кокс. Винуватим в її смерті визнали Томаса Мейєра, який також причетний до ультраправого руху.

Коментуючи фотографії, де він зображений у робі Ку-Клукс-Клану, Адам Томас заявив, що це була просто гра, але визнав, що він є прихильником расистських поглядів.

Фото: ВВС

Чоловіка також визнали винуватим у зберіганні копії забороненого видання "Куховарська книга анархіста" - це посібник з використання звичайних матеріалів для виготовлення зброї, вибухівки та отрут.

Адам Томас і Клаудія Патас також зберігали в своєму будинку два мачете - їх правоохоронці знайшли в кімнаті, де спав їхній син. Під час обшуку будинку пари поліцейські також виявили два арбалети - вони лежали поряд з дитячим ліжком.

Серед інших знахідок - форми для випічки у вигляді свастики, а також прапори і одяг з нацистською символікою.

Фото: ВВС

41-річна депутат парламенту Великобританії, член Лейбористської партії Джоан Кокс була вбита за тиждень до референдуму про вихід Британії з ЄС. Кокс була активним прихильником збереження членства Великобританії в Євросоюзі. Вона також працювала радником дружини колишнього британського прем'єра Гордона Брауна.

16 червня 2016 року Мейєр двічі вистрілив у Кокс, а потім, коли жінка впала, втретє - в голову. Потім він кілька разів ударив її ножем. Під час нападу, що стався в містечку Берсталл в графстві Йоркшир за тиждень до "брекзита", Мейєр закричав: "Британія - перш за все".

Однак під час читання вердикту суддя заявив, що злочин, який скоїв Мейєр, було викликано не любов'ю до своєї країни, а схилянням перед ідеями нацизму, що, своєю чергою, стало ще й зрадою перед величезною кількістю жертв Другої світової війни.

53-річний Мейєр не визнавав провину, проте не надав і ніяких доказів на свій захист. На кількох засіданнях він ігнорував запитання суду або відповідав на них гаслами. Коли Вестмінстерський суд під час одного зі слухань попросив його підтвердити своє ім'я, Томас Мейєр проголосив: "Смерть зрадникам, свободу Великобританії!".

Суд засудив убивцю депутата парламенту до довічного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram