ГоловнаСвіт

Республіканці у США зберегли більшість у Сенаті, але втратили Палату представників (оновлено)

У Сполучених Штатах відбулися проміжні вибори.

Республіканці у США зберегли більшість у Сенаті, але втратили Палату представників (оновлено)
Фото: Stock.com/YinYang

Республіканська партія США на проміжних виборах зберегла більшість у Сенаті, отримавши 50 місць. Про це повідомляє "Голос Америки".

Цього року обирали лише третину Сенату - переобиралися 9 республіканців, інші - демократи.

10 представників Демократичної партії переобиралися в округах, де під час минулих виборів переміг Дональд Трамп.

Більшість у Сенаті, яку отримали республіканці, підсилює позиції адміністрації діючого президента США.

Перемога республіканців у Сенаті унеможливлює реалізацію процедури імпічменту президента США. Навіть якщо демократам вдасться здобути перемогу в Палаті представників, без підтримки двох третин Сенату в них не вийде прийняти таке рішення.

До проміжних виборів і Палату представників, і Сенат контролювали республіканці. Республіканці контролювали 51 місце в Сенаті, тоді як Демократична партія контролювала 49 місць.

У Палаті представників переобиралися 435 кандидатів, і цього разу перемога дісталася демократам: вони отримали 238 місць. Щойно про це стало відомо, глава Білого дому привітав демократів з перемогою. Дональд Трамп подзвонив лідеру фракції Демократичної партії у нижній палаті Ненсі Пелосі і "висловив вдячність лідеру за її заклик до співпраці двох партій у її заяві з приводу перемоги".

У передвиборних програмах демократи пообіцяли перевірити повноваження президента й розслідувати його податкові декларації, втручання Росії у вибори в 2016 році й дії його адміністрації.

Рекордну кількість місць у Палаті представників Конгресу США отримали жінки: згідно з попередніми результатами, вони отримають 90 крісел. За даними Центру американських жінок і політики, 78 жінок у нижній палаті представляють Демократичну партію, 12 - Республіканську. Вперше у Палату представників увійдуть мусульманки: біженка з Сомалі Ільхан Омар від Міннесоти і американка палестинського походження Рашида Тлаіб від Мічигану.

На проміжних виборах 2018 року у США встановлено цілу низку інших рекордів: зафіксовано історичний максимум тих, хто голосував, загальна явка також близька до рекорду. Вперше губернатором Гуаму стала жінка - Лу Леон Герреро. Усього на виборах губернаторів перемогли щонайменше вісім жінок.

Нагадаємо, уряд США розслідує появу дезінформаційних постів у соцмережах у день проміжних виборів до Конгресу Сполучених Штатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram