ГоловнаСвіт

США відновили санкції проти Ірану, скасовані в 2015 році

Список санкційних компаній суттєво розширився.

США відновили санкції проти Ірану, скасовані в 2015 році
Фото: EPA/UPG

США відновили санкції проти Ірану, які були скасовані в результаті ядерної угоди в 2015 році. Про це повідомляє Bloomberg. Санкції були відновлені опівночі за місцевим часом.

Напередодні держсекретар США Майк Помпео заявив, що Мінфін введе санкції проти понад 600 юридичних і фізичних осіб в Ірані. Своєю чергою, міністр фінансів Стівен Мнучін відзначав, що під санкції потраплять більш ніж 700 юридичних і фізичних, у тому числі понад 300, яких раніше не було в списку санкцій.

Відновлені санкції уряду США забороняють особам і компаніям співпрацювати, продавати товари, надавати послуги, фінансову, матеріальну або технологічну підтримку Національній іранській нафтовій компанії (NIOC) або Центральному банку Ірану. Під заборону потрапляє купівля, продаж, транспортування або збут нафти або нафтопродуктів з Ірану.

Під санкції потраплять не тільки американські компанії і громадяни, а й інші держави, за винятком восьми країн. Вони зможуть імпортувати іранську нафту ще протягом 180 днів. Список цих країн буде оголошено пізніше.

Нагадаємо, 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми Ірану і відновлення санкцій. Трамп під час передвиборної кампанії критикував адміністрацію Барака Обами за цю угоду і називав її такою, що суперечить інтересам США.

Ядерну угоду, в результаті якої частину санкцій проти енергетичного сектора країни було скасовано, прийнято в 2015 році, тоді ж Іран погодився заморозити свою ядерну програму, підписавши угоду з США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram