ГоловнаСвіт

Мей домовилася про поступки Євросоюзу в Brexit, - The Sunday Times

Британія може зберегти членство в Митному союзі ЄС.

Мей домовилася про поступки Євросоюзу в Brexit, - The Sunday Times
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей практично досягла угоди про співпрацю з ЄС після Brexit.

Про це повідомляє The Sunday Times з посиланням на високопоставлені джерела.

"У підсумковому документі про вихід Великобританії з Євросоюзу буде прописано угоду про збереження членства Британії в Митному союзі ЄС, причому Лондон залишить за собою право виходу з угоди", - йдеться в матеріалі.

Так, Мей хоче переконати євроскептиків, що Британія не залишиться в Митному союзі назавжди, пише Times.

За даними газети, Мей може домовитися про майбутнє економічне партнерство з Брюсселем, яке дозволить Британії зберегти можливість відкритої торгівлі з Євросоюзом за тією самою моделлю, на підставі якої ЄС веде співпрацю з Канадою.

Збереження Британії в Митному союзі ЄС дозволить уникнути створення кордону між Північною Ірландією і Республікою Ірландія.

Питання кордону залишалося однією з найбільш суперечливих тем переговорів щодо Brexit. За умовами угоди 1998 року, що врегулювала релігійний конфлікт в Північній Ірландії, кордон з Ірландією - прозорий.

Вихід Британії з Митного союзу ЄС і єдиного європейського ринку зобов'язав би британську владу поставити на кордоні КПП і прикордонників, що ускладнило б життя громадянам і бізнесам двох Ірландій. Лондон наполягав на виході з цих інститутів для можливості ведення незалежної від ЄС торгової політики.

Підсумковий документ складатиметься з понад 50 сторінок.

Водночас в офісі прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей назвали "домислами" повідомлення про поступки від ЄС за збереження членства Британії в Митному союзі ЄС.

"Це все лише припущення. Прем'єр-міністр зрозуміло висловилася, що ми добиваємося значного прогресу щодо майбутніх відносин, і 95% угоди про вихід [Великобританії зі складу ЄС] тепер врегульовані, переговори тривають", - повідомив прес-секретар британського уряду, передає Reuters.

Офіційно Brexit має відбутися 29 березня 2019 року, після чого настане перехідний період, який триватиме до кінця 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram