ГоловнаСвіт

Духовного батька "Талібану" вбито в Пакистані

Раніше уряд Афганістану звернувся до нього з проханням переконати талібів приступити до мирних переговорів.

Духовного батька "Талібану" вбито в Пакистані
скриншот

Пакистанського проповідника Самі уль-Хака, якого називали духовним батьком Талібана, вбили на півночі Пакистану в місті Равалпінді. Про це 3 листопада повідомляє російська служба ВВС.

"Місцева преса, посилаючись на його родичів, повідомляє, що він був зарізаний. Згідно з іншими повідомленнями, він загинув від кулі", - йдеться в матеріалі.

Причини нападу на нього поки не ясні.

Самі уль-Хак очолював медресе Хакканія на півночі Пакистану. Там навчалося багато талібів, в тому числі і засновник цього руху мулла Омар. У минулому Самі уль-Хак був сенатором у Пакистані.

Уряд Афганістану недавно звернувся до Самі уль-Хака, якому було понад 80 років, з проханням переконати талібів приступити до мирних переговорів.

У Самі уль-Хака були тисячі послідовників серед талібів - як в Пакистані, так і в Афганістані.

Поки жодне угрупування не взяло на себе відповідальність за цей напад.

Як повідомляє ВВС, існують побоювання, що вбивство Самі уль-Хака може привести до ще більших заворушень на вулицях пакистанських міст.

Видання зазначає, що в Пакистані зараз панує напружена обстановка. У багатьох містах тривають протести проти рішення суду скасувати вирок про смертну кару, винесений місцевій християнці, яка звинувачувалася в богохульстві.

Радикальний ісламістський рух "Талібан" захопив владу в Афганістані в 1996 році після громадянської війни, що виникла за Радянською війною в Афганістані. Режим талібів повалено в 2001 році під час контртерористичної операції США.

Під час правління "Талібану" в Афганістані були встановлені закони шаріату в найсуворішій інтерпретації. Проводилися публічні страти, в якості покарання передбачуваним злодіям відрубували ноги і руки. Жінкам було заборонено працювати і брати участь у суспільному житті. Телебачення, музика, кіно були під забороною.

Число нападів почало зростати після того, як три роки тому бойові частини і підрозділи міжнародних сил були виведені з Афганістану.

За даними ООН, понад 8 500 мирних жителів загинули або отримали поранення за перші дев'ять місяців 2017 року. Дані про загиблих і поранених за минулий рік ще не опубліковані. Переважна більшість загиблих стали жертвами нападів бойовиків і зіткнень талібів з урядовими військами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram