ГоловнаСвіт

​У Стамбулі відкрили новий аеропорт, який претендує на звання найбільшого в світі

Після відкриття першої черги "Аеропорт Стамбула" зможе обслуговувати до 90 млн пасажирів на рік.

У Стамбулі у понеділок, 29 жовтня, відбулася церемонія відкриття нового аеропорту, який може стати найбільшим у світі.

Про це заявив президент Туреччини Рейджеп Таїп Ердоган, оголошуючи назву аеропорту - "Аеропорт Стамбула", передає агентство "Анадолу".

Фото: Анадолу

"Після відкриття першої черги "Аеропорт Стамбула" зможе обслуговувати до 90 млн пасажирів на рік. З реалізацією всіх етапів проекту цей показник підвищиться до 150 млн, а за необхідності буде доведено до 200 млн пасажирів", - сказав президент Туреччини на церемонії відкриття.

У повідомленні наголошується, що наразі відкрито не весь аеропорт. Очікується, що після реалізації всіх етапів проекту він стане найбільшою повітряною гаванню в світі.

На першому етапі з аеропорту буде виконуватися п'ять рейсів щодня. Турецька авіакомпанія Turkish Airlines 31 жовтня виконає з нового аеропорту Стамбула рейс в Анкару, першого листопада - в Анталью, другого листопада - в Ізмір. Перший міжнародний рейс буде виконаний з третього аеропорту Стамбула першого листопада в Турецьку Республіку Північного Кіпру. Восьмого листопада буде виконано рейс до Азербайджану.

Після здачі в експлуатацію аеропорт зможе приймати літаки 250 авіакомпаній світу, які літатимуть за більш ніж 350 напрямками.

Турецький лідер зазначив, що "потоки авіасполучення між континентами зміняться, оскільки Стамбул перетвориться на великий транзитний центр". Він також висловив сподівання на те, що відкриття нового аеропорту принесе користь не тільки Туреччині, але і всьому світу.

Крім того, Ердоган повідомив, що після повного введення в експлуатацію Аеропорту Стамбула, розташований у місті Міжнародний аеропорт імені Ататюрка буде закритий для комерційних рейсів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram