ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія виключила видачу підозрюваних у вбивстві журналіста іншим країнам

Глава Міноборони США заявив, що ситуація несе загрозу стабільності на Близькому Сході.

Саудівська Аравія виключила видачу підозрюваних у вбивстві журналіста іншим країнам
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія не має наміру видавати іноземним державам підозрюваних у причетності до вбивства опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі в Стамбулі, заявив у суботу глава МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр, пише Интерфакс.

"Що стосується екстрадиції, ці особи є підданими Саудівської Аравії. Вони затримані в Саудівській Аравії, і розслідування ведеться в Саудівській Аравії, судити їх будуть в Саудівській Аравії", - заявив Адель аль-Джубейр під час конференції з безпеки в Бахрейні.

Він додав, що під час розслідування Ер-Ріяд встановить істину, а винні відповідатимуть.

Водночас, глава Міноборони США Джеймс Меттіс заявив, що вбивство журналіста Джамаля Хашоггі є загрозою стабільності на Близькому Сході, передає Reuters.

"Провал будь-якої нації в дотриманні міжнародних норм і верховенства закону підриває регіональну стабільність у той час, коли це необхідно найбільше", - сказав глава Пентагону.

За його словами, вбивство Джамаля Хашоггі в дипломатичній установі не може не турбувати через загальну зацікавленість у світі і дотримання прав людини.

Водночас Меттіс прямо не звинувачував Саудівську Аравію у вбивстві журналіста, а також не підтримував закликів скоротити обсяги продажів зброї Ер-Ріяду і ввести проти країни будь-які санкції.

Раніше наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бен Салман назвав вбивство журналіста Джамаля Хашоггі "огидним інцидентом".

Нагадаємо, Саудівська Аравія під сильним тиском світової спільноти визнала, що Джамаль Хашоггі був убитий в саудівському консульстві у Стамбулі на початку жовтня. За версією Ер-Ріяда, журналіст, який критикував владу Саудівської Аравії, загинув у результаті бійки в консульстві. Однак спостерігачі сильно сумніваються в правдивості цієї версії.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган напередодні назвав загибель Хашоггі "звірячим вбивством". Багато доказів свідчать про те, що до вбивства Хашоггі причетні особи з найближчого оточення принца Салмана.

Слідом за США, рішення про візові заборони для підданих Саудівської Аравії ухвалила і Великобританія. Лондон зробить все, щоб не допустити в'їзду до Британії підозрюваних у причетності до вбивства Хашоггі, заявила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей 24 жовтня у Лондоні. Вже видані візи будуть анульовані. Раніше США ввели візові заборони для 21 саудівця.

59-річний оглядач американської газети The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня після того, як увійшов до консульства Саудівської Аравії в Стамбулі, щоб оформити документи для одруження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram