ГоловнаСвіт

Ердоган: убивство журналіста в саудівському консульстві було "звірячим" і заздалегідь спланованим

Спеціально для вбивства у Стамбул прибули 15 осіб.

Ердоган: убивство журналіста в саудівському консульстві було "звірячим" і заздалегідь спланованим
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у вівторок, 23 жовтня, розповів подробиці вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі.

Турецький президент назвав його політичним, заздалегідь спланованим і жорстоким.

"Джамаль Хашоггі став жертвою звірячого злочину. Про це свідчать дані слідства у справі про вбивство журналіста", - цитує виступ Ердогана агентство "Анадолу".

За словами Ердогана, спеціально для вбивства в Стамбул прибули 15 осіб, вони пройшли в консульство по черзі 2 жовтня в період з 9:30 до 11:00 за місцевим часом. Це зафіксували вуличні камери спостереження. Камери самого консульства в цей момент не працювали. За його даними, всього до вбивства причетні 15 людей, які приїхали із Саудівської Аравії, і ще троє працівників консульства.

"Якщо саудівська сторона стверджує, що тіло Хашоггі було передане співучаснику злочину в Туреччині, то потрібно розкрити особу цього злочинця. Ер-Ріяд зобов'язаний назвати його ім'я", - підкреслив Ердоган.

Президент зазначив, що оскільки мова йде про політично вмотивований злочин, то до відповідальності слід притягнути і співучасників з-поза меж Туреччини. Ердоган зажадав провести у Стамбулі суд над 18 особами, заарештованими в Саудівській Аравії у справі про вбивство.

За словами турецького лідера, на тлі злочину, скоєного в саудівській дипмісії в Стамбулі, актуалізувалася потреба переглянути Віденську конвенцію про консульські зносини.

Нагадаємо, Хашоггі, який утік із Саудівської Аравії і мав посвідку на проживання в США, де писав критичні статті про свою країну для газети The Washington Post, зник 2 жовтня після того, як увійшов у саудівське консульство в Стамбулі. Він планував отримати документ про розлучення для того, щоб укласти новий шлюб.

Турецька влада заявила, що журналіста катували й убили в консульстві.

Саудівська Аравія спочатку заперечувала звинувачення і стверджувала, що журналіст покинув будівлю через чорний хід і що його вихід (на відміну від моменту, коли він заходив у будівлю) просто не потрапив на камери відеоспостереження. Однак пізніше саудівська влада визнали смерть журналіста під час бійки в консульстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram