ГоловнаСвіт

Мінському священикові заборонили служити за критику патріарха Кирила

За словами Шрамка, патріарх проявив "демонстративне презирство" до мінських православних, не поспілкувавшись з ними біля собору.

Мінському священикові заборонили служити за критику патріарха Кирила
Визит главы РПЦ в Минск
Фото: svaboda.org

Священикові Свято-Михайлівського православного приходу в Мінську Олександрові Шрамку заборонили служити за критику візиту патріарха Кирила (Гундяєва) в Білорусь.

Про це він написав у Фейсбуці.

В інтерв'ю білоруській службі "Радіо Свобода" Шрамко підтвердив, що йому було видано усну заборону, і розповів, що офіційне рішення можуть озвучити у вівторок.

У суботу Шрамко опублікував у себе на сторінці пост з критикою Кирила. За словами священика, патріарх проявив "демонстративне презирство" до мінських православних, не поспілкувавшись з ними біля кафедрального собору в Мінську.

Фото: svaboda.org

Фото: svaboda.org

"Чому не дати їм мінімальний живий контакт? Чому потрібно підкочувати на машині до самих воріт собору і, вийшовши з неї, навіть не обернутися? Невже так важко вийти хоча б за 100 або 50 метрів і пройти кілька десятків кроків, вітаючи і благословляючи народ? Сказати декілька теплих слів, комусь потиснути руки? Адже просто ж ... і виграш отримаєш неспіврозмі́рний ... Не розумію. Дожив до пенсії і не розумію. Неначе спеціально ... для патріарха народу як і немає, зате для охоронців він є - але тільки лише джерело потенційної небезпеки. Може просто ... демонстративне презирство?" - написав він.

Нагадаємо, 11 жовтня Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву.

У РПЦ на рішення Синоду відреагували вкрай жорстко. Голова синодального відділу із взаємин РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив, що 15 жовтня в Мінську відбудеться синод РПЦ, де дадуть "належну оцінку" всього, що сталося.

Раніше в РПЦ погрожували припиненням євхаристійного спілкування РПЦ із Вселенським патріархатом і розколом світового православ'я, якщо УПЦ отримає автокефалію.

У Кремлі, своєю чергою, пригрозили "захистити православних в Україні" після отримання Томосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram