ГоловнаСвіт

Великобританія ініціювала внесення "Новичка" до Конвенції про заборону хімічної зброї

У Гаазі проходить 89-та сесія Виконавчої ради ОЗХЗ

Великобританія ініціювала внесення "Новичка" до Конвенції про заборону хімічної зброї
Фото: EPA/UPG

Великобританія в Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) виступила з пропозицією внести нервово-паралітичну речовину "Новичок" до Конвенції про заборону хімічної зброї.

Про це повідомило постійне представництво Великобританії при ОЗХЗ в Твіттері.

"Сьогодні Великобританія підтримала в ОЗХЗ ініціативу про оновлення додатка до Конвенції про хімічну зброю, щоб включити нервово-паралітичну речовину "Новичок", - йдеться в повідомленні.

У ОЗХЗ впевнені, що це допоможе зміцнити позиції заборони використання хімічної зброї після атаки в Солсбері.

У Гаазі у вівторок відкрилася 89-та сесія Виконавчої ради ОЗХЗ, на якій обговорюються питання, пов'язані з фінансуванням процесу передачі техсекретаріату ОЗХЗ права визначати винних у застосуванні хімічної зброї.

Нагадаємо, колишній співробітник ГРУ Росії Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості в британському місті Солсбері 4 березня. Лондон стверджує, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новичок", розробленою радянськими вченими. Британські спецслужби вважають, що отрута було виготовлено в Росії. Москва це заперечує.

ОЗХЗ підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів. При цьому російська влада пояснень щодо "Новичка" так і не дала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новичок" робили в Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також в МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисирувала" отруєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram