ГоловнаСвіт

Латвія звинуватила Росію в кібератаках

Атак з метою вплинути на результати недавніх парламентських виборів не було.

Латвія звинуватила Росію в кібератаках
Фото: www.comeeu.com

Російська служба військової розвідки ГРУ намагалася отримати доступ до інформації за допомогою фішингових атак проти комп'ютерних мереж уряду Латвії.

Про це повідомило Бюро з захисту конституції Латвії.

"Кібератаки в Латвії проводилися ГРУ з метою шпигунства. Найчастіші атаки були спрямовані проти державних інститутів, в тому числі в секторах оборони і закордонних справ", - йдеться в заяві.

Рідше цілями ГРУ ставали латвійські приватні компанії та ЗМІ.

У відомстві зазначають, що найчастіше російські хакери заражали системи шпигунськими програмами за допомогою фішингу. У 2016 році була проведена масова кібератака на латвійських чиновників, коли вірус був замаскований під різдвяні привітання.

При цьому в бюро наголосили, що не спостерігали політично мотивованих кібератак російської військової розвідки, які могли б вплинути на результати виборів 13-го Сейму.

Раніше 4 жовтня Нідерланди розповіли про чотирьох висланих в квітні співробітників ГРУ. За версією голландської влади, хакери Євген Серебряков і Олексій Моренець, а також оперативники Олег Сотніков і Олексій Мінін планували атакувати Організацію з заборони хімічної зброї. Євген Серебряков, імовірно, брав участь в кібератаці на поліцію і прокуратуру в Малайзії.

Пізніше Мін'юст США пред'явив звинувачення сімом працівникам ГРУ - чотирьом з доповіді Нідерландів і ще трьом, які брали участь у втручанні в вибори президента США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram