ГоловнаСвіт

США, Канада і Мексика досягли нової торговельної угоди замість NAFTA

Новий договір отримає назву USMCA.

США, Канада і Мексика досягли нової торговельної угоди замість NAFTA
Фото: www.ukrinform.ru

США і Канада пізно ввечері в неділю, 30 вересня, узгодили нову тристоронню угоду про вільну торгівлю, учасницею якої є також Мексика.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Новий договір, який отримає назву USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement), було узгоджено за декілька хвилин до закінчення крайнього терміну, призначеного на північ за місцевим часом.

Нова угода замінить договір NAFTA, що діяв упродовж 24 років, і який президент США Дональд Трамп називав "катастрофою, яка вбиває робочі місця".

У рамках USMCA американські фермери отримають ширший доступ до канадського молочного ринку. Водночас у цьому документі збережуться деякі положення NAFTA, що викликали невдоволення у США. Йдеться, зокрема, про спірну процедуру, яка забезпечує захист Канаді в тому випадку, якщо Трамп вирішить ввести штрафні мита на канадські автомобілі, вантажівки й автомобільні запчастини.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в своєму Twitter назвав укладення нової торговельної угоди "хорошим днем для Канади і найближчих торгових партнерів".

Нагадаємо, в червні президент США Трамп негативно оцінив стан торговельних відносин з Канадою в галузі сільського господарства і фермерства після того, як Трюдо висловив співчуття у зв'язку з введенням Вашингтоном обмежувальних мит на імпорт сталі та алюмінію.

Обмежувальні мита США на імпорт сталі (25%) і алюмінію (10%) з Євросоюзу, Канади і Мексики почали діяти з 1 червня. Трюдо вважав вжиті заходи "каральними" і "неприйнятними". Пізніше канадська влада анонсувала свої мита на суму до $16,6 млрд у відповідь на дії США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram