ГоловнаСвіт

США закривають консульство в іракській Басрі

8 вересня диппредставництво зазнало ракетного обстрілу.

США закривають консульство в іракській Басрі
Фото: EPA\UPG

Держдепартамент США повідомив про фактичне закриття консульства в іракській Басрі, дипломатичний персонал буде вивезено. Про це пише Голос Америки.

"Причиною стали підвищені загрози, які виходять від Ірану і підтримуваних Тегераном збройних формувань, що діють в Іраку", - йдеться у повідомленні.

Коментуючи це рішення, держсекретар США Майк Помпео попередив Іран, що йому доведеться відповідати за будь-які агресивні дії щодо американських громадян і дипломатичних представництв США.

У заяві Держдепартаменту США йдеться, що, незважаючи на те, що невелика кількість співробітників, можливо, продовжать роботу в Басрі, фактично консульство припиняє свою діяльність.

Це рішення було ухвалено через кілька днів після того, як президент США Дональд Трамп і президент Ірану Хасан Рухані обмінялися критичними випадами на Генеральній асамблеї ООН. Дональд Трамп пообіцяв Ірану посилення санкцій і звинуватив керівників Ірану в тому, що вони сіють "хаос, смерть і руйнування".

Радник президента Трампа з національної безпеки Джон Болтон попередив, що на Іран "чекає жорстока розплата", якщо він буде перешкоджати Сполученим Штатам та їх союзникам або завдасть шкоди громадянам США.

Як повідомляло агентство Reuters, 8 вересня, генеральне консульство США в Басрі зазнало ракетного обстрілу. За день до цього був здійснений мінометний обстріл "зеленої зони" в центрі Багдада, в якій розташовані урядові установи та іноземні дипломатичні місії.

Держсекретар США Майкл Помпео раніше звинуватив в атаці на американське посольство в Багдаді і консульство в Басрі "підтримувані Іраном воєнізовані угруповання".

Ситуація в місті Басра, що страждає від дефіциту питної води, масових отруєнь і перебоїв з електрикою, значно загострилася з 4 вересня. Незадоволені умовами життя жителі однойменного портового міста і околиць вже кілька місяців проводять антиурядові акції.

Протестувальники підпалили іранське консульство, звинувативши Тегеран у впливі на Ірак, сотні людей спробували напасти на дипмісію США, але були відтіснені силами безпеки. Також невідомі обстріляли територію аеропорту.

Для стабілізації ситуації в місто були спрямовані посилені загони армійських спепризначенців. Прем'єр-міністр Іраку Хейдар аль-Абаді наказав почати розслідування відносно силових структур Басри, бездіяльність яких призвела до масових підпалів і псування державного майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram