ГоловнаСвіт

Палестина подала до суду на США через відкриття посольства в Єрусалимі

Американське дипвідомство відкрили в Єрусалимі у травні 2018 року.

Палестина подала до суду на США через відкриття посольства в Єрусалимі
Фото: EPA/UPG

Міжнародний суд отримав скаргу від "Держави Палестини" проти США, в якій стверджується, що розміщення посольства США в Єрусалимі порушує міжнародний договір і його треба ліквідувати. Про це повідомляє прес-служба Reuters.

Влада Палестини стверджує, що розміщення дипмісії Сполучених Штатів в Єрусалимі порушує Міжнародний договір, а тому має бути перенесене.

"Палестина просить суд наказати Сполученим Штатам Америки відкликати свою дипломатичну місію зі Священного міста Єрусалима", - йдеться у повідомленні.

У позові йдеться, що Віденська конвенція про дипломатичні відносини 1961 року вимагає, щоб країна розміщувала своє посольство на території приймаючої держави. А оскільки Ізраїль, на думку Палестини, контролює Єрусалим військовим способом, то належність міста є спірною.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і оголосив про перенесення посольства США в це місто, після чого ситуація в регіоні погіршилася.

У травні 2018 року в Єрусалимі відкрилося американське дипвідомство. У секторі Газа у зв'язку з цим відбулися зіткнення, в результаті яких загинули близько 60 людей, понад 2700 були травмовані.

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після Шестиденної війни 1967 року і вважає все місто своєю столицею. Цього не визнають низка держав і ООН. Палестинці вважають Східний Єрусалим столицею своєї держави, однак зараз Палестинська національна адміністрація базується в Рамаллі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram