ГоловнаСвіт

Грузинська церква не братиме участі в дискусії про автокефалію в Україні

ГПЦ вирішила зберегти нейтралітет у цьому питанні.

Грузинська церква не братиме участі в дискусії про автокефалію в Україні
Фото: kavkazplus.com

Грузинська православна церква не братиме участі в дискусії про надання автокефалії Українській православній церкві.

Про це заявив настоятель церкви Кікеті ГПЦ, помічник місцеблюстителя Патріарха Грузії Андріа Джагмаїдзе, повідомляє ТАСС.

"Незгода в цьому питанні існує між двома великими церквами, кожна має власну логіку. Ми не беремо участі в цих дискусіях", - сказав він.

Представник ГПЦ зазначив, що "в церковному житті України є багато труднощів, тому робити прогнози зараз складно".

Коментуючи ситуацію, представники ГПЦ раніше заявляли про особисте ставлення до ситуації. Частина з них висловилася на користь надання автокефалії Українській православній церкві, частина говорила, що "поспішати в цьому питанні не можна". Однак раніше ГПЦ офіційно не заявляла про свою позицію.

Нагадаємо, Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної і світської влади. У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав відповідне звернення до патріарха Варфоломія. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

17 вересня в Києві взялися до роботи архієпископ Памфілійський Данило зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади, призначені екзархами патріарха Варфоломія в Києві.

Не виключено, що томос про автокефалію видадуть на початку жовтня.

Раніше автокефалію для України підтримала Кіпрська церква. Також з цього приводу висловився Ватикан - Святий Престол не давав і не має наміру давати оцінки створенню української помісної церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram