ГоловнаСвіт

Підозрюваний в отруєнні Скрипалів Боширов виявився полковником ГРУ Чепігою

До такого висновку дійшли видання The Insider і група розслідувачів Bellingcat.

Підозрюваний в отруєнні Скрипалів Боширов виявився полковником ГРУ Чепігою
Фото: The Insider

Чоловік, який за паспортом на ім'я Руслана Боширова в'їхав до Великобританії і якого підозрюють в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, це полковник ГРУ, Герой Росії Анатолій Чепіга.

До такого висновку прийшли видання The Insider і група розслідувачів Bellingcat.

Журналісти шукали "Боширова" серед випускників військових училищ, в яких готують співробітників військової розвідки для операцій за кордоном. Для цього вони вивчили фотографії випускників 2001 - 2003 років. Чоловіка, схожого на Боширова, знайшли на фотографії курсантів Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища, зробленого в Чечні.

Розслідувачі також додатково вивчили сайт училища, яке опублікувало список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Один з них - Анатолій Чепіга, який підходив за віком і, судячи з інформації з відкритих джерел, служив у Чечні.

Ім'я Чепіги вибито в списку імен біля пам'ятника маршалу Рокоссовському в ДВОКУ.

Також прізвище Чепіги виявилося в одній з баз даних, в якій адреса його проживання в Хабаровську в 2003 - 2005 роках збіглася з адресою військової частини, в якій розміщувалася 14-та бригада спецназу ГРУ.

Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року, на якій було фото Чепіги, підтвердила гіпотезу журналістів.

Нагадаємо, колишній подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в несвідомому стані на одній з лавок в Солсбері на початку березня 2018 року. Вони ледь залишилися живими, і їх нинішнє місцеперебування тримається в таємниці. Лондон звинувачує Москву в організації замаху, Москва категорично відкидає ці звинувачення.

У вересні британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних в отруєнні - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. За даними британської влади, вони є співробітниками Головного розвідуправління РФ, а їх імена - не справжні.

У відповідь на це президент РФ Володимир Путін заявив, що Петров і Боширов - звичайні цивільні особи і запропонував їм поспілкуватися зі ЗМІ.

Наступного дня телеканал Russia Today показав інтерв'ю з Петровим і Бошировим, в якому вони заявили, що їздили в Солсбері як туристи і провели там всього годину. Петров і Боширов також заявили, що не працюють на ГРУ Росії, і назвали себе "підприємцями середньої руки" в сфері фітнес-індустрії і спортивного харчування.

Раніше розслідувачі Bellingcat і The Insider з'ясували, що паспорт Петрова був виданий в 2009 році, хоча народився він в 1979-му і в досьє Федеральної міграційної служби немає ніяких згадок про його "попереднє життя". При цьому на файлі з паспортними даними стоїть штамп "відомостей не давати", а файл з біографією Петрова порожній, і на ньому стоїть ще й підпис "ц.т." (цілком таємно). Також з'ясувалося, що за місцем проживання Олександра Петрова раніше мешкав ще один чоловік з прізвищем Петров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram