ГоловнаСвіт

З рахунків російського Сбербанку за місяць зняли $1,2 млрд, - Bloomberg

З початку року чистий відтік капіталу з РФ зріс утричі і становить $26,5 млрд.

З рахунків російського Сбербанку за місяць зняли $1,2 млрд, - Bloomberg
Фото: reosh.ru

Приватні клієнти в серпні зняли з валютних депозитів Сбербанку РФ 1,2 млрд доларів, в інших банках Росії - ще близько 300 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на дані Центробанку РФ і консалтингової компанії Frank RG.

Видання пов'язує відтік з валютних депозитів з побоюваннями росіян, що проти держбанків можуть ввести санкції США. В Сбербанку заявили, що при обсязі валютної частини балансу 94-95 млрд доларів відтік коштів з вкладів варто розцінювати як "результат керованої еволюції балансу банку".

Загалом обсяг валютних депозитів у російському Сбербанку з початку року знизився на 10%. Кошти у валюті займають приблизно 29% від усіх вкладів.

12 вересня голова ВТБ Андрій Костін заявив: якщо США заборонять російським держбанкам розрахунки в доларах, клієнти зможуть забрати гроші з доларових депозитів після конвертації в іншу валюту. Голова Сбербанку РФ Герман Греф після цього заявив, що в його банку "про таке не думали навіть у найстрашніших сценаріях".

За даними ЗМІ, чистий відтік капіталу з Росії в січні-серпні 2018 року зріс утричі і становив 26,5 млрд доларів.

Нагадаємо, російський банківський сектор знаходиться під санкціями США і ЄС. Кредитні організації не можуть залучати кошти на американському і європейському фінансових ринках. У санкційних списках опинилися Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Зовнішекономбанк, Россільгоспбанк, а також Банк Москви. Пекін поки не вводить санкції проти Росії, але 16 вересня також стало відомо, що китайські банки вже приєдналися до обмежень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram