ГоловнаСвіт

Євросоюз не погодився на план Мей щодо Брекзиту

Британія повинна вийти з ЄС в березні 2019 року.

Євросоюз не погодився на план Мей щодо Брекзиту
Премьер-министр Британии Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Країни ЄС не можу прийняти план прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей щодо виходу Великобританії з Євросоюзу: він підриває єдність європейського ринку.

Про це заявив голова Європейської ради Дональд Туск, передає Бі-бі-сі.

20 вересня лідери 27 країн ЄС зустрілися в Зальцбурзі, щоб обговорити план виходу Британії з Союзу. Після засідання Дональд Туск підбив підсумки саміту. За його словами, пропозиції прем'єр-міністра Британії Терези Мей, сформульовані на засіданні британського уряду в її заміській резиденції в Чекерс у липні 2018 року, нездійсненні.

Основне положення плану Терези Мей - це досягнення спільних торгових правил між ЄС і Великобританією після Брекзиту. За словами Туска, пропозиції Мей не влаштовують інших членів ЄС передусім з економічних причин.

Президент Франції Еммануель Макрон різко розкритикував прихильників Брекзиту, який, за його словами, підтримують люди, які очікували "легкого рішення".

За підсумками саміту в Зальцбурзі Туск також порушив питання про ситуацію з кордоном між Ірландією і Північною Ірландією після виходу Великобританії з ЄС. Зараз між цими країнами немає суворого прикордонного контролю, оскільки Ірландія - член Євросоюзу.

ЄС пропонує Великобританії залишити Північну Ірландію в єдиному економічному просторі з Ірландією і таким чином уникнути введення повноцінного прикордонного контролю. Для інших країн, що входять до Сполученого Королівства, таке послаблення не діятиме. Британія не згідна на таку пропозицію.

Нагадаємо, Британія повинна вийти з ЄС у березні 2019 року, проте поки що Лондон і Брюссель не змогли домовитися про перехідний період. Раніше прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що вона очолить переговори з Євросоюзом, а департамент з питань Brexit перемкне увагу на підготовку до виходу країни з блоку.

Також Мей пригрозила супротивникам її планів щодо Brexit достроковими виборами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram