ГоловнаСвіт

Голова Грецької православної церкви у ФРН підтримав прагнення Української церкви до автокефалії

Митрополит Августин заявив про самоізоляцію РПЦ

Голова Грецької православної церкви у ФРН підтримав прагнення Української церкви до автокефалії
Фото: dw.com

Єпископ Константинопольського патріархату, управитель Німецької митрополії митрополит Августин заявив, що розуміє позицію Української церкви, яка бажає отримати незалежність (автокефалію) від РПЦ і Росії - "країни, з якою Україна, як відомо, перебуває більш чи менш в стані збройного конфлікту".

Про це йдеться в заяві митрополита Августина, наданій в розпорядження DW у четвер, 20 вересня.

"У цій ситуації екуменічний патріарх за посадою втрутився і спробував не тільки розв'язати це гостре питання церковної незалежності, а й внести вклад у подолання внутрішньоцерковного розколу в Україні, який виник там після розпаду Радянського Союзу", - наголошується в заяві.

При цьому митрополит не бачить в діях Вселенського патріарха Варфоломія втручання в суверенні справи іншої церкви.

Разом з тим митрополит Августин вважав рішення Священного синоду Російської православної церкви перервати будь-які контакти зі структурами, в яких головують представники Константинопольського патріархату серйозним кроком до самоізоляції РПЦ.

Голова Грецької православної церкви в ФРН вважає, що рішення "припинити участь РПЦ у всіх Єпископських зборах і богословських діалогах, в яких головують або співголовують представники Константинопольського патріархату" означає вихід Московського патріархату з богословських діалогів на міждержавному і всесвітньому рівнях, а також з інших відповідних форумів.

Августин висловлює жаль з приводу таких кроків РПЦ і їх наслідків для Німеччини, оскільки "православне співробітництво в рамках Асамблеї православних єпископів в Німеччині завжди складалося плідно і гармонійно".

Митрополит також висловив надію на якнайшвидше подолання труднощів, що виникли під внутрішньоправославних відносинах.

Раніше рішення РПЦ розірвати молитовне спілкування з Варфоломієм засудила Українська православна церква Київського Патріархату.

Раніше Синод Російської православної церкви (РПЦ) вирішив припинити участь церкви в роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. Також Синод вирішив припинити поминати предстоятеля Константинопольської церкви патріарха Варфоломія за богослужінням.

Крім того, РПЦ пригрозила, що надання Україні автокефалії призведе до повторення Великого розколу 1054 року, що розділив християнство на католицьку і православну церкви.

7 вересня Вселенський (Константинопольський) Патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії православної церкви в Україні призначив своїх екзархів до Києва.

Священний Синод Російської православної церкви, яка вважає Україну своєю канонічною територією, у відповідь на це висловив "рішучий протест і глибоке обурення" і заявив, що дії Константинопольської церкви "є грубим нехтуванням церковних канонів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram