ГоловнаСвіт

За 20 років у Росії у справах про держзраду і шпигунство засудили 100 людей

278 осіб були засуджені за звинуваченням у розголошенні державної таємниці.

За 20 років у Росії у справах про держзраду і шпигунство засудили 100 людей
Фото: obozrevatel.com

За 20 років у Росії засудили 100 осіб за звинуваченням у державній зраді і шпигунстві. Тільки один з них був виправданий, повідомляє російська служба Радіо Свобода, посилаючись на дані доповіді правозахисного об'єднання "Команда 29".

За той же період 278 осіб були засуджені за звинуваченням у розголошенні державної таємниці, ще п'ятеро за незаконний доступ до неї.

На думку правозахисників, в 23 справах про держзраду брали участь державні адвокати, які зашкодили своїм підзахисним. Вони радили обвинуваченим визнавати провину і співпрацювати зі слідчими. Один з таких адвокатів захищав колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля, отруєного в березні цього року в британському місті Солсбері.

Російські правозахисники відзначають, що матеріали справ, вирок і звинувачувальний висновок у справах, пов'язаних з держтаємницею, нерідко засекречуються. Через це засуджені не мають можливості оскаржити рішення суду. За останні 10 років російське законодавство про держзраду, держтаємниці і шпигунство посилилося. У 2008 році обвинуваченим заборонили вимагати суд присяжних. У 2012 році статті кримінального кодексу пов'язані зі шпигунством і держзрадою були розширені за рахунок більш загальних формулювань.

Згідно з даними "Команди 29", з 100 вироків у справах про шпигунство і держзраду 26 були пов'язані з Грузією, 18 з США, 17 з Китаєм, 4 з Україною. Правозахисники вважають, що це пов'язано безпосередньо з зовнішньою політикою російського керівництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram