ГоловнаСвіт

Путін і Ердоган домовилися про припинення вогню в Ідлібі

Меморандум про стабілізацію ситуації в цьому регіоні Сирії буде погоджено найближчим часом.

Путін і Ердоган домовилися про припинення вогню в Ідлібі
Реджеп Тайипа Эрдогана и Владимир Путин во время переговоров в Сочи, 03 мая 2017.
Фото: EPA/UPG

Домовленості президентів Росії та Туреччини щодо Сирії означають, що військової операції в Ідлібі не буде. Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, коментуючи результати переговорів Володимира Путіна і Реджепа Таїпа Ердогана, передає Интерфакс.

Глава російського оборонного відомства підтвердив, що положення підписаного за підсумками переговорів Путіна і Ердогана меморандуму про стабілізацію ситуації в Ідлібі у найближчі години будуть узгоджені з сирійським керівництвом.

"У найближчі години ми узгодимо з ними всі позиції, які викладені в цьому документі", - сказав він журналістам, відповідаючи на запитання про те, чи згодні в Дамаску з цим документом.

У понеділок, 17 вересня, в Сочі пройшли переговори російського президента Володимира Путіна і його турецького колеги Реджепа Таїпа Ердогана. За підсумками розмови Путін повідомив, що було ухвалено рішення створити уздовж лінії зіткнення озброєної опозиції з урядовими військами "до 15 жовтня цього року демілітаризовану зону глибиною 15-20 км з виведенням звідти радикально налаштованих бойовиків, зокрема "Джабхат ан-Нусрі". За його словами, контроль в демілітаризованій зоні запропоновано організувати рухомими патрульними групами турецьких підрозділів та підрозділів російської військової поліції.

Ердоган, своєю чергою зазначив, що Туреччина і Росія мають намір спільними зусиллями очистити Ідліб від терористів.

Нагадаємо, на саміті в Тегерані у п'ятницю, 7 вересня, Росії, Ірану та Туреччині не вдалося домовитися про припинення вогню в Сирії.

Так, Ердоган домагався включення в текст спільної підсумкової заяви положення про перемир'я, тоді як Росія та Іран наполягли на продовженні військових дій проти терористів.

Ердоган застеріг від "бійні" в Ідлібі. За його словами, наступ на провінцію призведе до "катастрофи, кровопролиття і величезної гуманітарної трагедії". Росія, Іран і Туреччина, будучи гарантами створеної торік зони деескалації, не повинні допустити нової хвилі насильства в Сирії, сказав Ердоган. На його думку, наступ на Ідліб може призвести до колапсу політичного процесу в країні.

Вже наступного дня російська та сирійська авіація завдали масованого авіаудару по провінції Ідліб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram