ГоловнаСвіт

Європарламент запустив процедуру покарання Угорщини за підрив демократії

Найближчим часом Угорщині не загрожує позбавлення права голосу.

Європарламент запустив процедуру покарання Угорщини за підрив демократії
Фото: EPA/UPG

Європейський парламент 12 серпня запустив процедуру покарання Угорщини за статтею 7 Договору про Європейський Союз, яка передбачає введення санкцій, в тому числі позбавлення права голосу в Раді ЄС, за порушення засадничих демократичних цінностей.

Про це повідомляє AP.

Рішення підтримали 448 євродепутатів. Проти проголосували 197 осіб, у тому числі деякі представники Європейської народної партії, до складу якої входить і угорська партія "Фідес" Віктора Орбана.

Як зазначає BBC, ця процедура застосовується вперше в історії.

Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан, виступаючи в дебатах щодо доповіді і резолюції Європарламенту, звинуватив євродепутатів у тому, що вони хочуть покарати його країну за боротьбу проти імміграції і те, що сам Орбан називає захистом християнських цінностей.

Опоненти Орбана заперечили йому, що в доповіді Європарламенту про ситуацію в Угорщині йдеться про замахи на незалежність судової влади, обмеження свободи преси, а також про зловживання під час розподілу грантів Євросоюзу.

Реальне покарання у вигляді тимчасового позбавлення права голосу Угорщини, однак, найближчим часом не загрожує.

У своїй резолюції Європарламент закликає Європейську раду почати процедуру щодо Угорщини за частиною першою статті 7 Договору про Європейський Союз, а в цій частині йдеться про рекомендації країні з приводу виправлення виявлених порушень.

Далі в статті 7 описано кілька кроків до введення санкцій у вигляді позбавлення права голосу, і на якомусь із цих етапів рішення приймаються кваліфікованою більшістю, але на одному потрібен повний консенсус.

При цьому Угорщина має союзника - Польщу в особі владної партії "Право і Справедливість" (ПіС). Проти Польщі запущено схожу процедуру (тільки запустила її Єврокомісія, а не Європарламент), і Віктор Орбан пообіцяв накласти вето на будь-які спроби покарати Польщу. У відповідь ПіС захищає Угорщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram