ГоловнаСвіт

Орбан звинуватив Євросоюз в "шантажі" Угорщини

Країну можуть позбавити права голосу в Раді ЄС.

Орбан звинуватив Євросоюз в "шантажі" Угорщини
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан звинуватив Європейський Союз у спробах "шантажувати" угорський уряд за його антиіммігрантський курс.

Про це він заявив у вівторок, 11 вересня, під час дебатів про стан правової держави в Угорщині на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі, передає DW.

"Яким би не було ваше рішення, Угорщина не поступиться під тиском цього шантажу. Угорщина буде захищати свої кордони, зупинить нелегальну міграцію і буде відстоювати свої права", - заявив Орбан, звертаючись до євродепутатів.

Водночас Орбан стверджував, що ЄС хоче покарати весь угорський народ.

12 вересня євродепутати мають ухвалити рішення про те, чи рекомендувати Раді ЄС запустити дисциплінарну процедуру щодо Будапешту через загрози підриву угорським урядом європейських цінностей - поваги до демократії, правової держави та прав людини.

Комітет Європарламенту з громадянських свобод у звіті дійшов висновку, що Угорщина "ризикує серйозно порушити цінності ЄС", і запропонував Європарламенту закликати Раду ЄС запустити процедуру статті 7 Договору про ЄС, щоб запобігти загрозі фундаментальним цінностям Євросоюзу. Ця процедура в результаті може призвести до позбавлення країни права голосу в Раді ЄС.

Доповідач ЄП Юдіт Саргентіні висунула проти влади Угорщини звинувачення у відмові дотримуватися європейської політики у сфері міграції, у порушенні прав меншин у країні, обмеженні свободи слова. З обвинувальними заявами слідом за нею виступили представники комітетів ЄП щодо бюджетного контролю, конституційних справ та прав жінок і гендерної рівності. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram