ГоловнаСвіт

У 83 містах РФ мітингують проти пенсійної реформи, є затримані (оновлено)

Сьогодні по всій Росії проходять вибори губернаторів, мерів і депутатів різних рівнів.

У містах Росії в єдиний день голосування - неділю, 9 вересня - проходять акції протесту проти підвищення пенсійного віку. За даними організаторів - команди опозиційного політика Олексія Навального - у протестах беруть участь загалом 83 міста, пише DW.

У багатьох з них, включаючи Москву і Санкт-Петербург, акції не узгоджені з владою.

Перша акція пройшла в Южно-Сахалінську. Мітинги також пройшли, проходять або незабаром почнуться в таких містах, як Владивосток, Іркутськ, Улан-Уде, Бійськ, Кемерово, Барнаул, Красноярськ, Новокузнецьк, Уфа, Тюмень, Перм, Єкатеринбург, Казань, Калуга, Калінінград.

Їх учасники вигукують гасла про пенсії, а також "Путіна у відставку!", "Путін грабує народ!", "Ми - проти влади шахраїв і злодіїв!".

Акція в Санкт-Петербурзі
Фото: twitter.com/navalnylive
Акція в Санкт-Петербурзі

У Новосибірську на ході зібралися, за оцінками організаторів, кілька тисяч осіб. Координатора штабу Навального, Сергія Бойка затримали, коли той спілкувався по відеозв'язку з ведучими YouTube-каналу "Навальный LIVE". За твердженням Бойка, акція була узгоджена з владою.

Затримання зафіксовані також в Омську, Томську, Кемерові. З Хабаровська повідомляють про затримання 12 осіб.

Прихильників Навального в багатьох містах РФ почали затримувати ще за кілька днів до початку протестів. Так, в Ставрополі і Краснодарі координатори штабів Навального отримали 5-10 діб арешту, були заарештовані ще двоє активістів. У Челябінську додому до активіста "Открытой России" прийшли співробітники поліції, які доставили його в прокуратуру. У Комсомольську-на-Амурі затримали двох осіб, які прийшли до відділу поліції і вимагали звільнити затриманих раніше заявника акції протесту та волонтера штабу Навального.

Сам Олексій Навальний був затриманий 27 серпня і засуджений до адміністративного арешту на 30 діб, тому не зможе брати участь у ході-мітингу в Москві.

9 вересня в рамках єдиного дня голосування по всій Росії проходять вибори губернаторів, мерів і депутатів різних рівнів.

Оновлення 16.00. На акції в Санкт-Петербурзі затримання проходять у жорсткій формі.

Кореспондент "Дождя" повідомляє, що правоохоронці затримали дитину. На вигляд їй 10 років. Хлопчик плакав, коли його вели в автозак.

Фото: Давид ФренкельМедиазона

Також поліція жорстко затримала пенсіонера, якого люди з натовпу намагалися захистити від співробітників ОМОНу. Дорогою в автозак він загубив окуляри. Пізніше стало відомо, що пенсіонеру стало погано. Йому викликали швидку.

"МБХ-медиа" пише, що поліція побила деяких учасників акції.

 

Оновлення 18:10  За даними "ОВД-Инфо", до 17.00 у 19 регіонах Росії затримано 291 чоловіка.

У Москві між поліцією й учасниками акції проти пенсійної реформи відбулися сутички. Правоохоронці застосували грубу силу до активістів, пише Радіо Свобода.

Мітингувальники йшли від Пушкінської площі до Кремля. Сутички сталися на Великій Дмитрівці.

Мітингувальники кидали в правоохоронців пляшки та намагалися прорвати оточення. Поліцейські затримали кількох дітей і жінок. Правоохоронці садять затриманих в автозаки.

Нагадаємо, влада РФ має намір підвищити вік виходу на пенсію до 65 років для чоловіків і до 60 років для жінок. Проти цієї ініціативи, за даними "Левада-центру", виступають 89% росіян. Великі акції протесту проти спірної реформи почалися в липні.

Невдоволення населення змусило президента РФ Володимира Путіна виступити з телезверненням до нації, в якому він оголосив про пом'якшення початкових планів підвищення пенсійного віку і надання певних гарантій та пільг деяким групам населення.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram