ГоловнаСвіт

У Пхеньяні відбувся військовий парад з нагоди 70-ї річниці КНДР

На параді не акцентували на ядерній могутності країни.

У Пхеньяні в неділю, 9 вересня, пройшов військовий парад з нагоди 70-ої річниці заснування КНДР. У святковій колоні було представлено менше ракет, ніж на попередніх схожих заходах, а також були відсутні останні моделі міжконтинентальних балістичних ракет, зазначають західні агентства, пише DW.

Водночас майже половина учасників параду були представниками таких цивільних професій, як медики та інженери.

"На початку параду голова парламенту (Президії Верховного народного зібрання) КНДР Кім Ген Нам виступив з відносно нейтральною промовою, в якій наголосив на економічних цілях Північної Кореї, а не її ядерному потенціалі", - йдеться у повідомленні.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин був присутній на параді, але не звернувся до його учасників і гостей з промовою. За ходою спостерігали також представники низки інших країн, зокрема голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко і голова парламенту Китаю (Постійного комітету Всекитайських зборів) Чи Чжаньшу.

На думку спостерігачів, відсутність акценту на ядерній потужності на параді в Пхеньяні пов'язана з поліпшенням відносин між КНДР і США. В червні відбулася "історична зустріч" Кім Чен Ина та американського президента Дональда Трампа, однією з тем якої стало майбутнє північнокорейської ядерної програми. Згодом Пхеньян висловив готовність до денуклеаризації Корейського півострова.

Раніше Кім Чен Ин підтвердив намір відвідати Росію. 18-20 вересня відбудеться зустріч лідерів Північної і Південної Кореї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram