ГоловнаСвіт

Голова МЗС Британії пообіцяв домагатися від ЄС посилення санкцій проти РФ

"США планують ввести нові санкції через застосування Росією хімзброї, і Європа повинна наслідувати їхній приклад".

Голова МЗС Британії пообіцяв домагатися від ЄС посилення санкцій проти РФ
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант пообіцяв домагатися від Євросоюзу, щоб той якомога швидше ввів нові санкції проти Росії за спробу отруєння Сергія і Юлії Скрипалів.

Про це він заявив, виступаючи в парламенті, передає Бі-бі-сі.

Хант нагадав, що США в листопаді планують ввести проти Росії нові санкції через застосування хімічної зброї. На його думку, Європа повинна наслідувати їхній приклад.

"Я вважаю, що питання санкцій у найближчі місяці стане ще важливішим, тому що США заявили, що введуть санкції за акцію в Солсбері, і вони чітко говорять, що Європі не пасує не наслідувати цей приклад з огляду на те, що ця акція здійснена на європейській землі", - підкреслив голова британського МЗС.

"Вкрай важливо провести чітку червону лінію: застосування хімічної зброї, в тому числі нервово-паралітичних речовин, абсолютно неприйнятне, і ціна таких дій завжди буде високою. ЄС уже домовився про режим санкцій за застосування хімічної зброї, і ми будемо тиснути на них, щоб цей режим якмога швидше був запроваджений", - додав він.

Лідери країн Євросоюзу в підсумковому комюніке саміту в червні офіційно пообіцяли якомога швидше скласти і прийняти документ про новий режим санкцій у відповідь на застосування і поширення хімічної зброї.

Два тижні тому Хант, виступаючи в Сполучених Штатах, вже закликав Євросоюз підтримати США і посилити санкції проти РФ, чия політика, на думку Ханта, підриває безпеку у світі.

"Ми, звичайно, повинні взаємодіяти з Москвою, але в той самий час треба сказати прямо: зовнішня політика Росії при президентові Путіні робить ситуацію у світі більш небезпечною. І сьогодні Сполучене Королівство просить своїх союзників піти далі і закликає Європейський Союз ввести широкі санкції проти Росії і стати пліч-о-пліч зі Сполученими Штатами", - зазначив Хант у своїй промові в Інституті миру у Вашингтоні.

Європейські експерти вважають, що ЄС буде складно домовитися про нові санкції, тому що деякі країни, переважно південні, неохоче голосують навіть за продовження нинішніх обмежень, введених за анексію українського Криму і війну на Донбасі. Крім того, у країн ЄС виникли суперечки зі США через санкції проти Ірану, а також проти компаній, які беруть участь у проекті російського газопроводу "Північний потік-2". Проте до виходу з ЄС Британія зобов'язана дотримуватися загальноєвропейської політики санкцій, а після виходу Лондон зможе вводити власні санкції. Якими саме вони можуть бути, поки що ніхто з британських офіційних осіб не говорив.

Хант став головою Форін-офісу замість Бориса Джонсона, який пішов у відставку, і у вівторок, 4 вересня, вперше відповідав на питання депутатів у новій якості. У нього, зокрема, спитали про українського режисера Олега Сенцова, який голодує в російській в'язниці, - про те, як Британія має намір домагатися його звільнення.

"Ми всі повинні гучно вимагати його звільнення, і мій вельмишановний друг, міністр закордонних справ, прямо скаже про це міністрові закордонних справ РФ Сергію Лаврову, коли зустрінеться з ним", - відповів заступник міністра Алан Данкан.

Нагадаємо, 4 березня 2018 року в англійському місті Солсбері отруїли раніше засудженого в РФ за шпигунство на користь Лондона екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля. Разом із ним постраждала дочка Юлія. Під час розслідування з'ясувалося, що росіян отруїли речовиною нервово-паралітичної дії "Новачок", яку розробляли в СРСР і РФ.

9 серпня США оголосили про введення з 22 серпня нових санкцій проти РФ через інцидент у британському Солсбері. Йдеться про заборону експорту товарів, які можуть бути пов'язані з національною безпекою.

Якщо протягом трьох місяців Москва не надасть гарантій, що не використовуватиме хімзброю і не погодиться допустити міжнародних інспекторів на свої підприємства з її виробництва, то Росію очікує другий етап санкцій. Зокрема, передбачається заборона польотів компанії "Аерофлот" у США, зниження рівня дипломатичних відносин, майже повне припинення американського експорту (крім продовольства) й імпорту російських товарів.

Консульство РФ у США назвало ці санкції "драконівськими", а курс рубля до долара і російський фондовий ринок значно обвалилися.

Європейські санкції проти РФ складаються з декількох пакетів. Першими ввели індивідуальні санкції проти громадян РФ і України, яких Європа вважає відповідальними за підрив територіальної цілісності України. Термін їх дії спливав 15 вересня 2018 року. Сьогодні, 5 вересня, ЄС оприлюднить інформацію про їх продовження.

Санкції, які забороняють європейським компаніям працювати з окупованим Росією Кримом, чинні до 23 червня 2019 року.

Термін дії економічних санкцій минає 31 січня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram