ГоловнаСвіт

Danske Bank за один рік вивів $ 30 млрд, що належать нерезидентам

Не всі транзакції були протизаконними, але частина з них могла бути пов'язана з відмиванням грошей.     

Danske Bank за один рік вивів $ 30 млрд, що належать нерезидентам
Фото: kasparov.ru

Незалежне розслідування скандалу з відмиванням грошей у найбільшому комерційному банку Данії Danske Bank показало, що протягом одного року через естонське відділення кредитної організації витекло до $ 30 млрд грошей нерезидентів країни. Серед них були також гроші жителів Росії та країн колишнього Радянського Союзу.

Про це свідчать результати розслідування, проведеного консалтинговою компанією Promontory Financial на замовлення найбільшого данського банку. З ними вдалося ознайомитися британській газеті The Financial Times (FT), пише РБК. Кошти були на рахунках нерезидентів у еcтонській філії Danske Bank 2013 року. Саме цей період видання називає "піковим роком" для скандалу з відмиванням грошей у цій фінансовій організації. Махінації, за версією слідства, тривали з 2007 по 2015 рік.

"Обсяг транзакцій нерезидентів досяг максимуму 2013 року, кількість транзакцій наблизилася до 80 тис.", - цитує звіт консалтингової компанії Financial Times. При цьому видання пише, що з Росії або країн колишнього СРСР було проведено $ 30 млрд. Однак у цитаті з дослідження Promontory Financial, яке наводить видання, йдеться про те, що ці гроші належали нерезидентам країни.

Не всі ці транзакції, як наголошує FT, напевно були підозрілими. Тепер банк, за інформацією видання, має довести регуляторам і своїм клієнтам, що він не використовувався для відмивання коштів та що в нього достатньо засобів для виявлення "брудних грошей".

Спочатку обсяг підозрілих транзакцій у Danske Bank за дев'ять років оцінювався на $ 3,9 млрд. У липні директор британського інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Браудер, а також данська газета Berlingske з посиланням на власні джерела повідомили, що ця сума зросла до $ 8,3 млрд. У кредитній організації після цього офіційно визнали, що остаточна сума обсягу коштів, які були відмиті, у результаті буде "дещо більшою", ніж початкові оцінки.

У травні керівник підрозділу фінансової розвідки естонської поліції Мадіс Рейманд розповів Bloomberg, що за п'ять років (з 2011 по 2016 рік), за новими даними, через відділення датської кредитної організації естонські банкіри могли відмити понад $ 13 млрд, більша частина з яких - € 7, 3 млрд ($ 8,6 млрд) - припала на «російські гроші й цінні папери».

Відмивання коштів, за словами Рейманда, здійснювалося за допомогою угод, які проводилися за чотирма різними схемами. Серед них співрозмовник Bloomberg зокрема називав передачу акцій і облігацій російських компаній на рахунки нерезидентів у естонських банках. Після цього цінні папери, за його даними, продавалися через місцеву фінансову систему, а виторгувані кошти виплачувалися нерезидентам. Останні ж, як вказував Рейманд, переказували гроші «в десятки країн і тисячі компаній в обмін на різні товари й послуги».     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram