ГоловнаСвіт

Влада Іспанії розпорядилися перепоховати останки диктатора Франко

Родичам дали 15 днів на вибір місця.

Влада Іспанії розпорядилися перепоховати останки диктатора Франко
Долина Павших
Фото: EPA/UPG

Уряд соціалістів у Іспанії 24 серпня схвалив декрет, який дозволяє ексгумацію і перепоховання останків диктатора Франсиско Франко, котрий правив Іспанією з 1939 по 1975 рік.

Про це повідомляє "Настоящее время".

Зараз Франко похований у Долині Полеглих, величезному меморіальному комплексі під Мадридом. Під час його будівництва використовувалася праця ув'язнених, а після відкриття комплексу 1959 року там були поховані майже 34 тисячі жертв Громадянської війни - здебільшого ті, що воювали на боці Франко, а не на боці республіканців. Майже 12 тисяч із них і сьогодні залишаються невпізнаними.

Останки Франко в Долині Полеглих лежать у спеціально побудованому для диктатора мавзолеї під вівтарем базиліки, а комплекс часто використовують для своїх заходів послідовники Франко, серед яких багато націоналістів і навіть нацистів - незважаючи на те, що це забороняє робити закон про історичну пам'ять.

У сім'ї Франко буде 15 днів, щоб указати, в яке місце вони хочуть, щоб були передані останки політика. Якщо вони цього не зроблять (раніше рідні Франко не хотіли проводити його перепоховання), уряд самостійно прийме указ про перепоховання диктатора на одному з кладовищ в Іспанії.

Цей указ має бути затверджений у Конгресі простою більшістю голосів, тому адміністративна процедура, можливо, буде завершена вже до кінця року.

Нагадаємо, минулого року в Іспанії провели ексгумацію тіла знаменитого художника Сальвадора Далі. Це було проведено для того, щоб зробити тест на батьківство. Він виявився негативним.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram