ГоловнаСвіт

МЗС Британії: Nord Stream-2 суперечить інтересам Європи, дешевше інвестувати в модернізацію української ГТС

Джеремі Хант закликав ЄС приєднатися до нових санкцій США проти РФ.

МЗС Британії: Nord Stream-2 суперечить інтересам Європи, дешевше інвестувати в модернізацію української ГТС
Фото: pikabu.ru

Міністр закордонних закордонних справ Великобританії Джеремі Хант закликає Європейський Союз приєднатися до нових санкцій США проти Росії, а також заблокувати проект "Північний потік 2".

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на матеріал у газеті The Financial Times.

Хант розкритикував уряд Ангели Меркель за підтримку цього проекту, який "суперечить інтересам Європи". Також голова британського МЗС закликає ввести санкції проти РФ за застосування нервово-паралітичної речовини "Новачок" у Солсбері.

За словами Ханта, проект Nord Stream-2, вартістю 21 млрд доларів, який спрямований на транспортування більшої кількості російського природного газу під Балтійським морем до Німеччини, минаючи Україну та Польщу, не має ніякого економічного або, з точки зору ЄС, стратегічного сенсу.

"Він не буде транспортувати додатковий газ, а просто надасть альтернативу трансукраїнському трубопроводу, який працює тільки на 50% потужності. Інвестиції в модернізацію української мережі набагато дешевші, ніж будівництво нового підводного маршруту", - зазначає британський дипломат.

На його думку, реальний мотив Росії в будівництві трубопроводу в тому, щоб "позбавити Україну своєї транзитної ролі".

Нагадаємо, "Північний потік-2" - проект газопроводу з РФ у ФРН в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить "Газпрому". РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу потужністю до 55 млрд кубометрів газу в рік. Вартість проекту - €9,5 млрд. Очікується, що газопровід запустять до кінця 2019 року.

На зустрічі з Ангелою Меркель 18 серпня президент РФ Володимир Путін пообіцяв залишити "традиційний" транзит газу через Україну. Меркель, своєю чергою, наполягала на "ролі України в транзиті газу в ЄС".

Напередодні зустрічі стало відомо, що США готують санкції проти учасників будівництва газопроводу. Проти будівництва також різко виступають Україна, країни Балтії і Польща.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram