ГоловнаСвіт

Суд у Туреччині відмовився звільнити американського пастора Брансона

Трамп пригрозив Анкарі новими штрафними заходами.

Суд у Туреччині відмовився звільнити американського пастора Брансона
Эндрю Брансон
Фото: EPA/UPG

Суд в турецькому місті Ізмір в п'ятницю, 17 серпня, відмовився звільнити з-під домашнього арешту американського пастора Ендрю Брансона і дозволити йому виїзд з країни, повідомляє DW.

Пастора Брансона в липні перевели під домашній арешт після перебування за ґратами протягом 21 місяця.

Брансона, який більш ніж 20 років проживав в Ізмірі, звинувачують у зв'язках із забороненою в Туреччині Робочою партією Курдистану і в шпигунській діяльності. У разі доведення провини Брансону загрожує до 35 років позбавлення волі. Він заперечує свою провину.

США продовжують вимагати звільнення американця. Президент США Дональд Трамп 17 серпня різко відреагував на відмову турецького суду звільнити Брансона, зазначивши, що союзник США в НАТО Туреччина вступила "дуже, сильно погано", і Вашингтон цього "не потерпить".

Трамп пригрозив Анкарі новими штрафними заходами. Попередження про додаткові обмежувальні заходи проти Туреччини 16 серпня озвучив і міністр фінансів США Стівен Мнучін під час засідання в Білому домі.

Нагадаємо, що на початку серпня Вашингтон оголосив про санкції щодо двох турецьких чиновників у відповідь на небажання Туреччини звільнити Брансона. Згодом президент США Дональд Трамп оголосив про підвищення удвічі ввізних мит на турецькі сталь і алюміній. Нова ставка мита на сталь набула чинності 13 серпня.

У відповідь на це влада Туреччини підвищила мита на низку американських товарів, серед яких легкові автомобілі, алкогольні напої та тютюн. Суперечка між двома країнами привела в тому числі і до стрімкого знецінення турецької ліри стосовно американського долара.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram