ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністром Словенії може стати політичний сатирик

Мар'ян Шарец посів друге місце на президентських виборах минулої осені.

Прем'єр-міністром Словенії може стати політичний сатирик
Фото: zik.ua

Словенські депутати готові затвердити кандидатуру Мар'яна Шареца на посаді прем'єр-міністра країни. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на прес-секретаря партії Нікі Врховнік.

"Словенські депутати готові затвердити кандидатуру Мар'яна Шареца, який посів друге місце на виборах, на посаді прем'єр-міністра країни, щоб не дати владу переможцю-популісту на виборах у червні, і таким чином допомогти країні, яка є членом Єврозони, вийти з двомісячного тупика", - йдеться в повідомленні.

За колишнього коміка і кандидата в президенти Шареца можуть проголосувати 52 з 90 депутатів у п'ятницю, що відкриє йому шлях для формування уряду меншості.

За словами Врховнік, партія "Список Шареца" планує керувати країною з чотирма центристськими і лівими політичними силами.

Оновлення. Парламент Словенії затвердив Шареца прем'єр-міністром країни, повідомляє місцеве видання RTV.

Відзначається, що 40-річний Шарец став наймолодшим головою уряду в історії незалежної Словенії. Його кандидатуру висунули п'ять лівоцентристських партій. "За" проголосували 55 членів парламенту.

Шарец - відомий словенський актор, комік і політичний сатирик. Один із його вигаданий персонажів - буркотливий сільський житель, майстер на всі руки, який намагається спростити повсякденне життя. У 2017 році Шарец балотувався на посаду президента, і хоча ЗМІ активно нагадували кандидатові про його комічну кар'єру, Шарец заявив, що розуміє, наскільки серйозною є робота президента і що на цій посаді йому буде не до жартів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словенії Мирослав Церар, який очолював уряд з вересня 2014 року, 14 березня 2018 року подав у відставку. У квітні президент Борут Пахор розпустив парламент і оголосив, що позачергові вибори в країні відбудуться 3 червня. Перемогу на позачергових виборах отримала правоцентристська опозиція: Словенська демократична партія двічі екс-прем'єра Янеза Янши набрала близько 24% голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram